‘Ons vak geeft in vele opzichten voldoening’
Auteur:

‘Ons vak geeft in vele opzichten voldoening’

Sieradenatelier/winkel Goldline na brand weer volop in bedrijf

Sieraden. Bijna iedereen heeft er wel iets mee. Een armband, collier, een ring. Het is iets speciaals om te geven of te krijgen. In beide gevallen spelen emoties een belangrijke rol. Maar ook als je jezelf ermee verwent, krijg je er een goed gevoel van. Kortom sieraden staan symbool voor liefde, verbondenheid en schoonheid. Om daar een rol in te spelen is voor Annejuuk Bussemaker en Johan de Swart van atelier/winkel Goldline een belangrijk element wat hun vak zo leuk maakt. ‘En uiteraard is het vak van goudsmid iets bijzonders. Iets creëren vanuit ruw materiaal tot iets wat door veel mensen mooi wordt gevonden en gewaardeerd wordt, geeft heel veel voldoening.’ Aan het woord zijn Johan de Swart en zijn vrouw Annejuuk Bussemaker van sieradenatelier/winkel Goldline aan de Minderbroedersstraat in ‘s-Hertogenbosch.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: ByMarjo

Het creatieve duo heeft een behoorlijk vervelende tijd achter de rug. Begin april van dit jaar breekt er brand uit in hun atelier. De schade aan het pand is aanzienlijk maar gelukkig geldt dat niet voor hun collectie en hun gereedschappen. Zij betrekken voorlopig een zeer nabij gelegen pand aan de Minderbroedersstraat. Johan: ‘Dat was inderdaad even een hele hectische tijd. Maar gelukkig konden we snel aan de slag op ons nieuwe tijdelijke adres.’ Inmiddels is GoldLine weer terug op hun vertrouwde stek die zij 29 jaar geleden betrokken. Annejuuk: ‘Wij waren hier aan het plein de eerste huurders. Het leek ons een leuke plek om ons eigen atelier te beginnen. Toen zag het er hier overigens nog wel heel anders uit. Zo waren er nog geen terrassen en weinig winkels. Toch blijkt die locatiekeuze achteraf de juiste. Aan het Minderbroederspleintje en in de aangrenzende Snellestraat hebben zich inmiddels hippe horeca en trendy shops gevestigd. Ook is het een belangrijke doorgangsroute voor veel mensen die de stad bezoeken. Annejuuk: ‘Het feit dat we hier al 29 jaar zitten geeft aan dat onze keuze voor Den Bosch en deze plek goed is geweest. ‘

‘Na brand weer terug
op vertrouwde stek’

Ambachtelijk werk
Annejuuk: ‘Johan en ik kennen elkaar van de Vakschool Schoonhoven. Een prachtige opleiding waar een goede basis wordt gelegd voor het ambacht van edelsmid. Je leert er uiteraard allerlei technieken om materiaal te bewerken. Maar je moet je ook veel materiaalkennis eigen maken. Onze medewerkers Ward van Mieghem en Carla Nelissen hebben dezelfde opleiding gedaan.’
Naast de liefde voor elkaar en het ambacht lonkt het zelfstandig ondernemerschap ook al snel. En na een tijdje bij verschillende werkgevers te hebben gewerkt, kiezen Annejuuk en Johan de Brabantse hoofdstad als locatie om voor zichzelf te beginnen.

‘Sieraden staan symbool voor
liefde, verbondenheid en
schoonheid’

Voldoening
De binnenkomst van een klant brengt ons nog even terug op waarom het vak voor Annejuuk en Johan zoveel leuke en mooie kanten heeft. Een kersverse ouder wil zijn vrouw verrassen met een mooi aandenken aan de geboorte van hun kind. Het is een ragfijne halsketting met een kleine zwarte diamant. Annejuuk: ‘Het is mooi dat je met je werk een rol mag spelen bij zo’n belangrijk moment in het leven. Dat geeft veel voldoening. Maar ook het werken aan een sieraad van ontwerp tot realisatie daarvan is voor ons iedere keer weer een fascinerende bezigheid.’

Brede collectie
Goldline, aangesloten bij het Nederlands Gilde van Goudsmeden, staat te boek als een atelier-winkel waar desgewenst in opdracht wordt gewerkt. Johan: ‘Uiteraard kunnen wij hele persoonlijke wensen vervullen en een speciaal object maken. Maar onze klanten kunnen ook kiezen uit onze brede en betaalbare collectie van unieke ambachtelijke sieraden. Een deel daarvan zie je terug in onze webshop. De meeste mensen komen toch liever naar de winkel. Een mooi sieraad is nu eenmaal niet iets wat je zo maar eventjes van een plaatje koopt. Dat geldt bijvoorbeeld voor verlovingsringen. Een fenomeen dat een tijdje weg is geweest. Maar de romantiek is terug. Veel jonge mensen vinden het weer belangrijk om hun verbondenheid met elkaar te laten zien met een ring. Wij voeren overigens ook een serie sieraden om een herinnering aan dierbaren vaste vorm te geven. Een vingerafdruk, as of andere persoonlijke zaken kunnen op een artistieke manier worden verwerkt.’

‘De romantiek
is terug’

Speciale relatie met klanten
Annejuuk en Johan hebben in de afgelopen jaren een flinke vaste klantenkring opgebouwd. Johan: ‘Het is natuurlijk niet zo dat we dezelfde mensen dagelijks over de vloer krijgen. Maar door onze manier van werken en de aard van onze producten, bouw je wel een speciale relatie op. In nagenoeg alle gevallen is het een positieve kennismaking met elkaar. Die binding werd wel heel tastbaar na de brand. We zijn toen overstelpt met troostende berichtjes en mooie bossen bloemen. Dat was hartverwarmend.’ Bij het verschijnen van dit blad is Goldline inmiddels volop in bedrijf. Je bent van harte welkom om de collectie die voor een deel is ondergebracht in de winkel te bekijken. Je kunt dan ook de goud- en edelsmeden aan het werk zien in het open atelier.

Goldline | Minderbroedersstraat 25 |
5211 EL ‘s-Hertogenbosch | 073 614 4178 |
www.gold-line.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ons vak geeft in vele opzichten voldoening’ 2059 26 september, 2018 Interviews, Zakelijk nieuws september 26, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren