Scheiden en een eigen zaak?
Auteur:

Scheiden en een eigen zaak?

Als een van beide partners een eigen zaak heeft en u gaat scheiden, kan dat heel ingewikkeld zijn. Soms moeten partners de waarde van het bedrijf verdelen. Het ligt eraan wat u bij het trouwen of samenwonen heeft afgesproken.Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is een bedrijf altijd gemeenschappelijk eigendom. Bij een scheiding moeten mensen alles gelijk verdelen, dus óók de onderneming. Het maakt niet uit of het om een bv, een eenmanszaak of een vof gaat. Dit kan anders zijn als u op huwelijkse voorwaarden gehuwd bent. O ok dan kan een verrekening van de waarde aan de orde zijn, bv omdat u nooit verrekend heeft, terwijl dat wel had gemoeten. 

Voordat mensen tot een verdeling kunnen komen, moet de waarde van het bedrijf bekend worden. Veel factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een onderneming.

Wat voor soort zaak heeft u?
Heeft u een eenmanszaak: deze valt volledig onder gemeenschap van goederen en moet dus in z’n geheel worden verdeeld.

Vof met beide partners: Een vennootschap onder firma (vof) is een onderneming van twee of meer personen. Een vof die eigendom is van beide partners, valt volledig onder de gemeenschap van goederen. Blijft na de scheiding slechts één van de partners bij het bedrijf werken, dan moet een notaris de rechtsvorm omzetten naar een eenmansbedrijf. De waarde van de vof moet in z’n geheel worden verdeeld, voordat dit kan worden omgezet. Het bepalen van de waarde van een vof vraagt specialistische kennis en is van meerdere factoren afhankelijk. Zijn er andere partners in de vof ? Dan valt alleen het deel van uw partner in de gemeenschap van goederen.

Besloten vennootschap (bv):Een bv bestaat uit aandelen. Die aandelen moeten bij een scheiding gelijk worden verdeeld, maar vaak zijn de aandelen persoonlijk aan de ondernemende partner verbonden. De ondernemende partner moet in dat geval zijn partner ‘uitkopen’. Dit betekent dat hij aan zijn ex-partner de waarde van de aandelen betaalt, waar de ex-partner door de scheiding recht op heeft . Een onafhankelijke accountant bepaalt de waarde van de aandelen. Meerdere factoren spelen bij deze waardebepaling een rol.

Bestaansrecht van het bedrijf in de problemen?
Het is verstandig als partners elkaar bij een scheiding iets gunnen, hoe lastig dat in praktijk soms ook is. Dit geldt ook wanneer een eigen bedrijf onderdeel vormt van de scheiding. Een gelijke verdeling kan soms niet worden uitgevoerd zonder dat hier problemen uit voortkomen. Een uitgangspunt bij de verdeling -voor de wet- is het bestaansrecht van het bedrijf. Komt het bedrijf door de verdeling in het gedrang, dan kan dat ook gevolgen hebben voor eventuele alimentatie-afspraken. De draagkracht van de ondernemer neemt immers af doordat hij met zijn bedrijf in financiële problemen komt. Hier lijdt uiteindelijk ook de andere partner onder.

De vfas – familierechtadvocaten/mediators van Bogaerts en Groenen advocaten willen u daarbij graag helpen. Elke donderdagochtend van 09.00 tot 10.30 u is er een gratis spreekuur in Villa Oldenburg te Vught. Ook in Oisterwijk, Tilburg, Boxtel en Son zijn de spreekuren gratis. Voor meer informatie; zie de website: www.bgadvocaten.nl of neem contact op met Liedeke Floris (088-1410800)


Gratis inloopspreekuur in Vught
Elke donderdag van 9.00 tot 10.30 uur verzorgt mr. Liedeke Floris, advocaat en scheidingsmediator bij Bogaerts & Groenen advocaten een gratis inloopspreekuur in Villa Oldenburg (voormalige Speelburcht) te Vught. Iedereen kan dan vrijblijvend binnenlopen voor vragen over echtscheiding, alimentatie of andere juridische kwesties.

Bogaerts & Groenen advocaten
Elke donderdag van 9.00-10.30 Villa Oldenburg
Sint Michielsgestelseweg 8, 5261 NH Vught.
Of maak een afspraak voor een kosteloos en
vrijblijvend gesprek op een ander moment:
Telefoon 088-1410800
WWW.BGADVOCATEN.NL

0 Reacties uitgeschakeld voor Scheiden en een eigen zaak? 827 26 september, 2018 Column, Zakelijk nieuws september 26, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren