Bewaar het beste voor jezelf!
Auteur:

Bewaar het beste voor jezelf!

Ik heb over het algemeen niet veel met het land Amerika. Het verbaast me telkens weer dat wij trotse Nederlanders geneigd zijn om overwaaiende trends en tradities van de andere kant van de oceaan met plezier over te nemen. Waarom nemen we toch zo’n vaak een voorbeeld aan dat rare land? Crimineel tot op het bot. Riolen vervuild met urine dat stijf staat van de drugsresten. Gewoon uitgepiest door gedrogeerde Amerikanen. Een president aan het hoofd van het land die bijna omvalt van de persoonlijkheidsstoornissen en daardoor bijzonder interessant voer vormt voor psychologen “all over the world”. Een intakegesprek met Trump is niet nodig om een veilige diagnose te kunnen stellen. Boos kijkende rappers rappen nu ook in Nederland hun lied. Als coole gangsterboys zingen ze hun song en kopiëren het bijbehorende gedrag. Net als hun Amerikaanse Brothers. Niets tegen rappers, maar waarom zo gemaakt cool? We vieren Halloween alsof het een oud Hollandse traditie is. Geen idee wat het feest betekent hobbelen we met uitgeholde pompoenen en skeletkostuums door de straten. Google bepaalt ons geduld. Silicon Valley onze ondernemingsdrift. MC Donalds is ruimschoots te vinden langs de snelwegen en in de binnensteden. Smakeloos voer over de balie schuivend. Amerikaanse delicatesse wat ons BMI omhoog jaagt. Meer dan de helft van Nederland is te dik. We naderen de 66% van ons grote voorbeeld USA. Het Engels rukt op in ons Nederlands taalgebruik. Grootwinkelbedrijven bepalen het straatbeeld. We werken met zijn allen steeds langer. We leven vooral om te werken in plaats van te werken om te leven. De kerstman rukt op en het christelijke kerstfeest verdwijnt. Nog effe en we geloven echt dat Santa Claus bestaat. Sinterklaas wordt steeds verder in het vernauwhoekje gedrukt door deze dikke, machtige, commercieel denkende vetklep. Op Black Friday doen we net of we in diepe crisis zitten en kopen we met grote kortingen onze kleding en witgoed. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Voedselbanken voeren de minderbedeelden. Gelukkig, maar natuurlijk diep triest. We sporten in de sportschool. Als excuussport liften we gewichten voor slankmakende spiegels. Alsof we dagelijks door de “plastic straten van Beverly Hills” moeten wandelen. De buitenkant belangrijker dan de binnenkant. We spuiten de rimpels van ons leven glad door de botoxdokter te bezoeken en vullen onze magere lipjes met fillers. Net als de Hollywoodsterren die ooit zo mooi van zichzelf waren. We lopen op rode lopers richting de uitreiking van het beste Nederlandstalige hitje, zo veel mogelijk de Grammy Awards kopiërend. Hollands Next Top Model lijkt wel erg op America’s next top model en wat zijn we toch blij dat Glennis Grace doorbreekt tijdens America’s Got Talent.

Ik kan nog wel even doorgaan met opsommingen, na-aperij voorbeelden en te trieste pogingen om iets wat al niet al te best is importeren. Maar waarom? Wat maakt dat we Amerika zo graag willen benaderen? Echt ongelooflijk. Terwijl we de vrijheid hebben om het beste van elk land binnen te halen. Het gedisciplineerde, respectvolle, schone en stipte van de Japanners. Het smaakvolle van de Spanjaarden. Het stoere van de Scandinaviërs. Het relaxte van de Costa Ricanen. De drive van de Australiërs. Het romantische van de Italianen. Het kleurrijke van de Chilenen. De georganiseerde chaos van de Mexicanen en het behulpzame van de Canadezen. Er is keuze voldoende. we houden zelfs ruimte over om het beste van onszelf te bewaren. Onze tradities, onze gewoonten, onze kracht, onze unieke aspecten van het Nederlander zijn. En binnen Nederland kunnen we zelfs Bosschenaar zijn. De absolute voorkeur van de meesten van ons. Gewoon onszelf. Met ruimte voor onze tongval, ons lied, onze feesten, onze Bourgondische inslag, ons gemopper en geklaag op bijvoorbeeld Amerika. Heerlijk!!

Huub van Mackelenbergh

5 Reacties uitgeschakeld voor Bewaar het beste voor jezelf! 1623 31 oktober, 2018 Column oktober 31, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren