Hergebruik kerkgebouwen
Auteur:

Hergebruik kerkgebouwen

Als blaagje heb ik 4 jaar mogen mee bléren in het Schola Cantorum. Na het volgen van de opleiding Algemene Muzikale Vorming (AMV) aan de huidige Muzerije, liep ik zo met de meute mee de Sint Jan in. Omdat we thuis katholiek opgevoed werden? Niet echt. Omdat ik zelf mijn roeping gevonden had? Ook zeker niet. Sterker nog, achteraf had ik liever na dat AMV saxofoon leren spelen. Zo ongeveer het enige wat ik aan het katholicisme heb overgehouden is Carnaval. Drie dagen is ieder jaar te kort.

Heb ik dan helemaal niets overgehouden aan die vier jaar? Wellicht toch wel. De kerk bleek een ontmoetingsplek. Een centrale plek in een samenleving. Een kerk, en dan niet alleen de Sint Jan waar ik zong, staat vrijwel altijd in het midden van een stad, stadsdeel of dorp. Als je door Brabant fietst hoef je je maar op één ding te richten. De kerktoren. Dan weet je zeker dat je aan de voet daarvan een pleintje vindt met een kroeg met op zondag te dikke mannen in te strakke pakjes op wielrenfietsjes. Dat is niet alleen praktisch, dat is ook cultureel erfgoed.

De voorspelling is dat we in Brabant straks nog maar 10% van de kerkgebouwen nodig hebben. Is dat erg? Nou, over of het erg is dat het katholicisme zo afneemt valt natuurlijk erg veel te zeggen. Het antwoord daarop weet ik ook niet. Dat we die gebouwen en hun centrale en sociale spilfunctie verliezen in ieder geval wél. Een samenleving heeft dit laatste zeker volgens mij nodig. Om dit te behouden is dus beleid en een goed bestemmingsplan essentieel. En dit gaat nog wel eens fout. Neem bijvoorbeeld Sint Michielsgestel. Het Protestante kerkje had daar een wat verwaarloosde pastorietuin liggen. Verwaarloosd, maar wél een uniek klein en groen rustpunt met een prachtige oude muur er omheen en in de spil van het dorp. Maar; de kerk had geld nodig, de gemeente had geen afdoende bestemmingsplan en een ondernemer zag zijn kans en bouwde het vol met huizen. Natuurlijk is daarmee een aantal kopers blij en natuurlijk valt de ondernemer niets te verwijten. Hij zag zijn kans en pakte die. Maar het is wél het verlies van een stukje identiteit van een Brabantse dorpskern.

Naar mijn mening zouden gemeenten in deze ontwikkeling meer achter het stuur moeten kruipen. Door te beperken en faciliteren. Beperken in de zin van wat wél en niet kan in een goed bestemmingsplan. En faciliteren door grote bouwkundige ingrepen, zoals bijvoorbeeld glazen buitenwanden toe te staan voor de bruikbaarheid en bereid te zijn om zelf als gebruiker aan boord te stappen van een ontwikkeling. Want waar de kerk zijn functie verliest op religieus vlak, kan het gebouw wel degelijk een functie krijgen in de moderne sociale, verbindende functies. Combineer openbare functies met een daghorecafunctie, afdeling van een gemeentehuis, kinderdagverblijf, bibliotheek etc. Zo blijft het fysiek centraal gelegen gebouw ook sociaal zijn spilfunctie behouden. Amen.

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar

0 Reacties uitgeschakeld voor Hergebruik kerkgebouwen 818 02 november, 2018 Column november 2, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren