Orthen Orgasm
Auteur:

Orthen Orgasm

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training.
Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft regelmatig
een column voor 073 Magazine.

De betutteling van de overheid met risico’s uitsluitende regelgeving neemt zo af en toe merkwaardige proporties aan. Zo hoorde ik laatst dat er overwogen wordt om in Nederland een helmplicht voor fietsers in te voeren om zo de ambitie van 0 verkeersdoden per jaar te realiseren. Ik ben voor 0 verkeersdoden per jaar, maar op zijn Duits met een helm op de kop op de fiets te gaan toeren zie ik niet zo zitten. Het leven brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Ook op “ut fietske”. Het is december dus de betuttelpolitiek roert zich weer over zwarte Pieten (of heten ze tegenwoordig roetveeg-, regenboog-, lieveheersbeestjespiet?) en het afsteken van vuurwerk. Vuurwerkzones worden in het leven geroepen. Grenscontroles ingesteld en BOA’s worden misschien uitgerust met een wapenstok om kanonslagcriminelen in hun nek te kunnen slaan. De gillers van de maatschappij pakken het podium, klachtlijnen over vuurwerk meten elke klacht breed uit in de media en ik vrees dat de “Jumping jack” zijn langste tijd gehad heeft. En dat raakt me. Ik heb namelijk nog een aantal wensen in het leven die ik af wil vinken. En één van deze wensen heeft met vuurwerk te maken. Wat dan? Een superpijl afsteken? Nee. Al mijn spaargeld opknallen om 0.01u 2019? Nee.
Ik zou dolgraag namen willen bedenken van al die prachtige vuurwerkpotten, vuurpijlen en knallers. Wat ben ik onder de indruk van de namen die ze al hebben. Pak de folder er maar eens bij en geniet. The Golden Dream (45 shots super cake, 500 gram). Big Basterds (super knallers). Happiness fontein (komt niet hoger dan de stoeprand) The ultimate screamer (huilende schoten. 800 stuks) Crackling ground flowers (kinderspel, maar wel leuk) Thunder Pepper, Sky buster, The Dominator, Space warrior, Thundershot. En ga zo nog maar even door. Het idee dat er mensen op deze aarde rondlopen die het voorrecht hebben gehad om deze namen te mogen bedenken maakt me onrustig. Daar wil ik namelijk dolgraag bij horen. Het is creativiteit van de bovenste plank. In mijn beleving gaat het om een denktank van een select gezelschap die in het diepste geheim ergens in China zitten te kijken naar al die potten die worden afgeschoten en naar aanleiding van het effect een naam verzinnen. Prachtig. Het lijkt me schitterend wanneer mensen aan me zouden vragen wat ik doe in het dagelijks leven? “Ik bedenk namen voor vuurwerkpotten en vuurpijlen”. Fantastisch! Eigenlijk is deze column ook een sollicitatiebrief in de hoop dat iemand hem leest die me verder kan helpen mijn droom te verwezenlijken. Om alvast wat indruk te maken deel ik meteen maar even mijn ideeën: graag zou ik per stadswijk vuurwerk willen samenstellen. Aangepast aan behoefte, sfeer, cultuur, bestedingspatronen van de wijk. Wat je dan krijgt zijn Hambaken Hammers (kei harde knallen). Bartjes Bommen (nog hardere knallen). Zachte Zoete Zissers (het brave en hautaine Zuid). Donkse Donder, Deuteren Dragon (lekker kleurrijke verrassingen), Kruiskamp Kings of Thunder, Rompert Rainbow, Paleiskwartier gepruttel (er gebeurt wel iets maar niet veel), Heavy Hintham, Orthen Orgasm (vuurpijlen met korte kleine knal), Vinkelse Fireballs, Rosmalens rotje. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uiteraard ben ik niet te beroerd dit ook voor Maastricht, Leeuwarden, Enschede en Elsloo te bedenken. Wat lijkt me dit leuk. Mocht deze wens niet in vervulling gaan dat is een dagje meedraaien op de kermis ook al prima. Lekker commentaar geven bij de Swingbob of Enterprise. Beetje lullen door de microfoon. “Hop, hop, hop, op zijn kantje”.
Lieve mensen, een zalige kerst en een hele fijne jaarwisseling. Laat 2019 een jaar worden waarin dromen uit gaan komen.

Huub van Mackelenbergh

0 Reacties uitgeschakeld voor Orthen Orgasm 2090 15 december, 2018 Column december 15, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren