Gevels verdienen beter…
Auteur:

Gevels verdienen beter…

Het fijne onder andere van in het centrum wonen is dat je op zondagochtend de stad in kunt wandelen voor een ontbijtje. Dat ontbijtje deden we onlangs bij Voltaire. Heerlijk achter een cappuccino jezelf, je vriendinnetje en de stad zien ontwaken. En tegen de tijd van afrekenen bedacht hebben hoe je die dag gaat invullen samen. Turend vanachter mijn bord keek ik daar op een toch wel erg lelijke zijmuur in de Snellestraat. Boven de Dieze en naast het bruggetje met auto er op. Deze muur vráágt eigenlijk om een beter rol in onze stad. Die muren zijn er meer. Soms als zijmuur van een gebouw uit een periode waarin we achteraf liever niet hadden gehad dat ze gebouwd waren. Soms omdat de eigenaar wél veel aandacht heeft voor de voorgevel, maar de zijgevel prima vond zo. Voorbeelden zijn: de zijkanten parkeergarage Wolvenhoek, diverse gevels op het Burgemeester Loeffplein, een zijgevel aan de Kuipertjeswal en de zijgevel Ridderstraat vanaf de Markt. (Voor de lelijke voorgevels, zoals op de markt van Schaap & Citroen bijvoorbeeld heb ik overigens al eens de verticale geveltuin voorgesteld). Maar ongetwijfeld is er op het voormalige GZG terrein straks wel een muurtje over en zijn er nu al keurig gepleisterde gevels waar een enthousiaste eigenaar interesse heeft. Want in andere steden hebben ze voor verwaarloosde zijgevels een prima tweede leven bedacht. De grote muurschilderingen of ‘murals’. Denk bijvoorbeeld eens aan Brussel, waar grote murals van bijvoorbeeld Kuifje gemaakt zijn, zelfs onderdeel uitmakend van een stadswandeling. Ook Parijs en Lille hebben hun murals en dichterbij Tilburg en Breda. Met deze invulling kan de cultuur, die nu toch een beetje gecentraliseerd is op de Kop van ‘t Zand, de stad in gebracht worden (en wordt onze stad een stukje veelzijdiger). Natuurlijk moet dit overlegd worden met gemeente en eigenaren. Maar ik heb bij verkoop altijd koper én verkoper enthousiast gehoord wanneer er een gedicht op zijn gevel stond. Goede schilderingen hebben deze potentie ook. Met dit goede voornemen en nog heel veel andere duiken we het nieuwe jaar in. Tot die tijd, heerlijke dagen met elkaar. Ik ben graag weer van de partij in 2019!

0 Reacties uitgeschakeld voor Gevels verdienen beter… 684 18 december, 2018 Column december 18, 2018

Facebook Comments

Digitaal bladeren