55e editie Oetelkonzert 1964 – 2019
Auteur:

55e editie Oetelkonzert 1964 – 2019

Shirma Rouse, Martijn Sanders en Bernadeta Astari zetten jubileum-editie luister bij

‘Unnen Oetel is un zeldzaam ding: dur zèn dur nie zo veul.’ Met deze onvervalste Bossche of moeten we in dit geval zeggen Oeteldonkse stelling begint het eerste couplet van het Oetellied. En daarmee sloeg de oer-oeteldonkse liedjesschrijver Wim Kersten de spijker op zijn kop. Sinds de oprichting telt deze bijzondere carnavalsvereniging maar een 15-tal mannelijke leden zonder muzikanten. ‘Geen muziek en geen vrouwen, en dat willen we graag zo houwe’, zegt penningmeester Hans Kok met een glimlach. Samen met nog vier enthousiastelingen houdt hij een bijzondere traditie in stand. Vijf keer 11 ‘konzerten’, dat is niet niks. Zeker als je kijkt naar het niveau dat elk jaar weer wordt gehaald. Samen met voorzitter Fred Rademaker vertelt hij honderduit over dit bijzondere Oeteldonkse evenement.

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: Ton Grosfeld

Het is inmiddels bij velen bekend, hoe het allemaal zo gekomen is. Gewoon een groepje mannen na carnaval aan de bar met nog een beetje de kolder in de kop met de wens om tegen carnaval iets speciaals te organiseren. Maar wat, wanneer en hoe? Omdat het geen van allen techneuten of muzikanten waren kwamen zij op het organiseren van ‘hun’ Oetelkonzert. Een avond met klassiek/populaire muziek met een knipoog naar carnaval. De toenmalige directeur Pierre Martens liet desgevraagd weten dat de zaal van de Stadsschouwburg Casino op dinsdag beschikbaar was en daarmee was het eerste Oetelkonzert een feit. Daarvoor werd een Stichting OetelKonzèrt opgericht die het muzikale evenement elk jaar organiseert. Het fantastische orkest Philharmonie Zuidnederland verzorgt de muziek en ook dit jaar staan er weer een paar topsolisten op het podium. Shirma Rouse, Martijn Sanders en Bernadeta Astari staan garant voor een geweldige avond. Jan Roosen neemt de presentatie voor zijn rekening.

Vriendenclub
Zoals gezegd bestaat carnavalsvereniging De Oetels alleen uit mannen. Hans Kok: “Naast het Konzert en carnaval hebben we ook nog nog door het jaar heen als hechte vriendenclub met elkaar tal van activiteiten maar het Oeteldonkse Carnaval met daarbij de intocht zijn wel de hoogtepunten. In onze grijs/blauwe kiel, ons hoedje en geel, rood, groen, grijze das beleven en genieten we met elkaar van het Oeteldonkse feestje.”

Hoe komt zo’n thema tot stand?
Gevraagd naar hoe de organisatie van zo’n groot evenement tot stand komt verwijst Fred Rademaker direct naar zijn rechterhand Hans Kok. ‘Hans is daar heel intensief mee bezig. En natuurlijk kan hij een beroep op mij en andere leden doen maar de kern van de organisatie ligt bij hem en een speciale commissie van vier personen. Desalniettemin is Hans toch wel de drijvende kracht achter het geheel.’ Volgens Hans Kok is het organiseren van het ‘konzert’ inderdaad een behoorlijke klus: “Het is een veel omvattende organisatie met een fikse begroting. De thema’s van de concerten en de contracten van de optredende artiesten liggen al 2 jaar vooruit vast. Daarvoor komen wij voor een brainstormsessie in café Bar le Duc bij elkaar. Over het algemeen komt daar relatief snel een nieuw thema uit. Daarover wordt op een creatieve manier nagedacht. De juiste vocalisten worden gezocht, gevraagd en contractueel vastgelegd. Ditzelfde geldt uiteraard voor de arrangementen die door het orkest gespeeld worden. Omdat de artiesten vaak van ver buiten de Oeteldonkse en ook Brabantse grenzen komen, worden zij vooraf goed geïnformeerd door de leden van de stichting om de hoge verwachtingen waar te kunnen maken”.

Trots
We hadden het al even over de begroting. Wie het Oetelkonzert heeft bezocht zal beamen dat het een professionele uitstraling heeft. Want de Oetels staan dan wel voor culturele gein en geinige cultuur maar alles moet wel kloppen en er tot in de puntjes uitzien. Hans Kok:’Het spreekt voor zich dat wij dat alleen met hulp van sponsoren voor elkaar kunnen krijgen. De waardering daarvoor uiten we met een heerlijk hapje en een drankje voor de voorstelling en een fijne plaats in de zaal natuurlijk! Hoewel er ook wel liefhebbers voor de tribunes op het podium zijn.”
Bezoekers die zich het fraaist uitdossen in het jaarlijkse thema maken kans tijdens het concert in de prijzen vallen. Na afloop van het concert is er een afterparty met live muziek.

Kaarten voor het Oetelkonzèrt zijn inclusief consumpties te bestellen via kaarten@oetelkonzert.nl of telefonisch 06 51509689. Meer informatie vind je op www.cvdeoetels.nl.

0 Reacties uitgeschakeld voor 55e editie Oetelkonzert 1964 – 2019 1261 22 januari, 2019 Interviews, Nieuws januari 22, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren