Oud en nieuw
Auteur:

Oud en nieuw

De rook van het vuurwerk is weer opgetrokken, de meeste nieuwjaars-borrels zijn geweest en hopelijk is iedereen heelhuids terug van de piste. Net als andere ondernemers kijk ik tegen een lege balans aan dus de handen mogen weer uit de mouwen. Gelukkig starten we dit jaar met erg leuke stadswoningen. En met een markt die beter in balans raakt, komen we gelukkig weer echt aan ons vak toe.

Het nieuwe jaar zal ook andere plannenmakers uitdagen voor een vergezicht. Waar gaan we naartoe met deze stad. Soms kan het geen kwaad daarvoor eens terug te kijken. Hoe functioneerde de stad vroeger? Ik sprak daar mijn buurman Frank Meijer van MTD landschapsarchitecten bijvoorbeeld onlangs over en hij had een interessante visie.

Vroeger, zo stelt hij, had de stad drie punten vol bedrijvigheid. Dat waren de (waren)Markt, Het Wilhelminaplein/Vughterpoort en aan de binnenhaven.
Het Wilhelminaplein/Vughterpoort was een belangrijke toegangspoort vanuit het Zuiden. Handelswaar werd hier aangeboden en natuurlijk zorgde het leger voor de nodige reuring. Deze bedrijvigheid is vakkundig plat gelegd door de realisatie van het vermaarde Heetmanplein. Op geen enkele manier was dit nog een plek waar je langer wilde blijven dan strikt noodzakelijk . Met de aanleg van de nieuwe minimale infrastructuur is dit al behoorlijk verbeterd, maar er ligt nog een prachtige kans. De vorig jaar opgegraven fundamenten van de oude vestingwerken vormen een mooie basis. De ligging aan het buitengebied, met waters als drempel, is een fantastische basis voor een Wilhelminapark 2.0. Een klein stadspark waar ruimte is voor een evenementje. Waarin ook de broodnodige klimaatadaptatie (bomen en waterberging) meegenomen kan worden.

Brede Haven/Handelskade is al jaren een woongebied. Maar vooral de panden aan de Handelskade waren ooit pakhuizen. Ook hier werd de handel de stad in gebracht, maar dan natuurlijk per schip. De straatnamen verwijzen hier nog naar. Visstraat, Lepelstraat (de lepel was een maat). Ook hier ligt een geweldige kans voor de stad. Deze kans is zo groot dat hierin alle aanwezige historische elementen meegenomen kunnen worden zoals de Citadel, het Kruithuis maar ook de Kop van ‘t Zand. Aan de kant van de Visstraat komt al de opstapplaats voor de bootjes. Aan de andere kant, bij De Citadel, Het Kruithuis (een ondergrondse toren), de Kop van t’ Zand en daar tussen de Dieze/ Zuidwillemsvaart/Aa als verbindende factor. Misschien moet het water hier zelfs wat uitgebreid worden zodat het Kruithuistoren weer in het water staat. Hierdoor wordt ook deze er meer bij betrokken.

Hoe dan ook, ieder zo zijn uitdagingen dit jaar. We hebben er zin in.

Eric Tiebosch,
Binnenstadsmakelaar De Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Oud en nieuw 565 25 januari, 2019 Column januari 25, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren