Nog een paar verhaaltjes…
Auteur:

Nog een paar verhaaltjes…

Winnaar Kwèkfestijn Hans Tervoort is trots: ‘De nieuwe Prins hoort bij aankomst  ‘Blèf bij mijn’ als eerste liedje’
Natuurlijk is Hans Tervoort zo trots als een aap. Hij won voor de eerste keer in de 36 jaar dat hij meedeed eindelijk de eerste prijs van het befaamde Kwèkfestijn. Ook werd hij als zanger en schrijver van de gloriërende Foe Jong Bende in het Theater aan de Parade onderscheiden met de oeuvreaward voor al zijn Kwèkfestijnnummers. Het feit dat zijn vorig jaar overleden vader Jan Tervoort postuum werd onderscheiden, maakte het allemaal wel heel speciaal voor de bekende Bosschenaar.  ‘Ik ben er kei-trots op en had het ook dit keer echt niet verwacht. Maar wat ik helemaal top vind, is dat de nieuwe Hoogheid bij zijn entree op de roltrap van Oeteldonk Centraal ons liedje het eerste zal horen. Daar krijg ik nou al kiepevel van!’

 

De Tegeltjeswijsheren:  ‘Je wordt met de lach leuker’
De ene (Frank (r).) bouwt huisjes en de ander (Eric (l.).) verkoopt ze. Samen met hun stagiaire Mark, die voor zijn beroep vooral veel ouwehoert, dompelen zij zich onafscheidelijk onder in de warmte en gezelligheid van Oeteldonk als ’De Tegeltjeswijsheren’. Met hun (soms wat hinderlijk in de weg staande) koffer vol ‘weishijd’ zorgen zij ervoor dat de maskers afgaan tijdens Carnaval. Ook voor dit jaar hebben ze weer zo’n 10.000 tegeltjes ‘gebakken’. Kom je ze tegen neem dan echt even de tijd en werp een blik in hun niet te missen koffer. De heren zullen je niet teleurstellen met hun gevarieerde tegelwijsheid. De lach is gegarandeerd. De Tegeltjeswijsheren wensen iedereen unne goeie carnaval en unne mooie herinnering!

 

 

Bert en Nicole Henkelman | foto: Ivo van Harmelen

De Paternoster vertrouwd adres voor echte Oeteldonkers:  ‘Een Oeteldonks tenue is hier traditie’
‘Ja, je kunt gerust zeggen dat wij iets speciaals hebben met Oeteldonk. Tijdens carnaval zul je hier binnen bijvoorbeeld geen bananenpak of andere on-Oeteldonkse kostumering tegenkomen. De gewenste dresscode is een boerenkiel met Oeteldonkse sjaal en met ingang van volgend jaar is zelfs het embleem of lidmaatschap van de Oeteldonkse club verplicht. En natuurlijk draaien we uitsluitend Oeteldonkse carnavalsmuziek. We willen die traditie graag in ere houden. We ontvangen de Prins en zijn gevollug volgens goed gebruik onder andere op maandag na de prijsuitreiking. Dat is wel één van de hoogtepunten tijdens de carnaval. En natuurlijk de uitreiking van de Steunzool van het gelijknamige Genootschap van Cafe de Paternoster aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor ‘s-Hertogenbosch en Oeteldonk.’

 

 

foto: Sjef de Graauw, oud-winnaar en vele malen deelgenomen | van Gogh Fotografie

Mede-organisator Loek de Graauw over de jubilerende Klets: ‘Na 44 jaar zijn we nog steeds een stichting i.o.’
Loek de Grauw laat desgevraagd weten dat de organisatie niks speciaals in petto heeft voor de 44e editie van een van de meest gerenommeerde ‘veur’ evenementen waar veel Oeteldonkers met een lange nek naar uitkijken. Wel wordt een eerbetoon gehouden voor Jan Verhoeff en van de oprichters van de Klets. Voor nieuwkomers is het een uitstekend gelegenheid om kennis te maken met de Bossche of beter gezegd Oeteldonkse humor. Maar van de andere kant moet je toch wel een beetje thuis zijn in het Bossche om de steken onder water die overigens zonder kwade bedoelingen worden uitgedeeld op hun waarde te schatten. Wanneer dit nummer op woensdag 20 februari op de mat valt of digitaal wordt aangeboden is de winnaar nog niet bekend. We zullen de deelnemers en de uitslag online bekend maken op facebook en www.073magazine.nl

 

illustratie: Guus Ong

Uniek Oeteldonks evenement stopt op hoogtepunt: De kroegbaas zingt voor de 11de en laatste keer!
Op zaterdag 2 maart 2019 organiseren vier carnavalsclubs en vijf kroegbaozen voor de 11de en de allerlaatste keer het fantastische Oeteldonks evenement: ‘Zoas ut nooit klonk…De Kroegbaos zingt Oeteldonk’! Een evenement waarvan de opbrengst volledig ten gunste komt aan de Stichting Veur Mekaor en het Vicki Brownhuis. Na elf zeer succesvolle jaren van dit steeds groter wordende evenement is het voor de organisatie het juiste moment om te stoppen. “We hebben Oeteldonk op zaterdag op de kaart gezet, de stad kleurt rood-wit-geel en dat was ons doel. De weg ligt open voor nieuwe initiatieven”, aldus Ton van Lierop, oprichter van het evenement. Bij de start om 10.30 uur bij Stadsherberg ‘t Pumpke worden voor € 10,- maar meer mag natuurlijk ook, meezingbuukskes inclusief 5 consumptiebonnen verkocht.
Één kroegbaas zingt deze carnaval sowieso zijn laatste lied. Robbie de Vaan heeft Café Plaats Royaal overgedragen aan zijn zoon Bobby de Vaan. Op dinsdag 5 maart om 20.11 uur houdt hij zijn afscheidsressèpsie. Wij wensen hem en Diana veel geluk en plezier in de toekomst die voor hen ligt.

 

Joery van Zandvoort, winnaar ontwerp jaarembleem 2019

Joery van Zandvoort tekent de ziel van Oeteldonk
Wij zijn dubbel trots op de cover van deze 073Magazine. Die ziet er, al zeggen we het zelf, schitterend uit. Het geeft de ziel van het Oeteldonkse carnaval weer. Maar we zijn ook trots dat de maker ervan ook nog eens het winnende jaarembleem voor de Oeteldonkse Club heeft gemaakt. Joery van Zandvoort (30 jaar), geboren en getogen Bosschenaar behoeft bij velen geen introductie. Hij is in Oeteldonk de laatste jaren vooral bekend vanwege zijn tekeningen en ontwerpen van emblemen en illustraties. Joery volgde geen grafische opleiding, ging niet naar de kunstacademie en heeft geen werkervaring in de reclamewereld. ‘Overdag heb ik een gewone kantoorbaan in de financiële dienstverlening bij De Koning Adviesgroep in Den Bosch. Het tekenen is dan ook eigenlijk meer een uit de hand gelopen hobby’. Naast het jaarembleem voor de Oeteldonkse Club heeft Joery de afgelopen jaren ook voor diverse café’s, verenigingen en vriendenclubs emblemen ontworpen. En hij heeft diverse eigen emblemen uitgebracht. Joery : “Ideetjes die spontaan in me opgekomen zijn, dat vind ik nog het leukste.”
Naast de emblemen heeft Joery inmiddels ook diverse wandtekeningen gemaakt voor verschillende horecagelegenheden. “Illustraties van Oeteldonkse straatbeelden die dan levensgroot op spandoek worden gedrukt. Weer een heel andere uitdaging. Je kunt je er helemaal in uitleven: de prins, de peer, wat muzikanten, een ouder echtpaar langs de kant, een dikke boer met zijn pilsje of een beeldschoon durske… zoveel gezichten en figuren die je in zo’n tekening kwijt kunt.”

Marion Janssen-Quaadvliet dol op Oeteldonk
Tot 3 maart heeft het Oeteldonks Gemintemuzejum een bijzondere schilderijenexpositie van de kunstschilderes Marion Janssen-Quaadvliet. Deze bestaat uit schilderijen die Marion vervaardigde van het door haar zo geadoreerde Oeteldonkse carnaval. Marion Janssen-Quaadvliet is in Den Bosch geboren en schildert en tekent, naar eigen zeggen al vanaf het moment dat zij een potlood kon vasthouden. Van 2003 tot medio 2011 studeerde zij in Arendonk, aan de Academie voor Schone Kunsten van België, afstudeerrichting portret en model en aansluitend de specialisatie Schilderkunst. De laatste jaren tekent en schildert Marion o.a. haar geboortestad ’s-Hertogenbosch, waar zij 23 jaar heeft gewoond, in inkt en olieverf op doek en dit biedt een hele leuke uitdaging om steeds weer de mooiste plekjes van de stad op te zoeken. Nu dus een verzameling van haar werk waarin Oeteldonk en Oeteldonkse taferelen centraal staan. Het Oeteldonks Gemintemuzejum gevestigd aan de Zuster van Orthenpoort is het hele jaar geopend van dinsdag t/m zondag van 13.11 uur – 17.11 uur.
Meer info over Marion vind je op haar website: www.marionquaadvliet.nl

 

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Nog een paar verhaaltjes… 1555 23 februari, 2019 Interviews, Nieuws februari 23, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren