Oude panden kunnen duurzaam!
Auteur:

Oude panden kunnen duurzaam!

Als Bosschenaren zijn we toch allemaal trots op onze monumentale binnenstad. In een omgeving van steden als Nijmegen, Tilburg en Eindhoven zijn wij de stad met het oude sfeervolle centrum. Waarmee we overigens, naar mijn mening, ook nog wel eens een beetje gezapig zijn. Maar goed.
Deze oude binnenstad moeten we natuurlijk zo houden. De Monumentendienst doet goed werk in het consolideren van het straatbeeld. Veel gevels zijn prachtig gerestaureerd en diverse winkelpuien zijn al teruggebracht in de oude staat.
Maar de wereld verandert. De noodzaak tot duurzaamheid dringt zich aan ons op en dat is een goed ding. Dit is echter al snel strijdig met de esthetische kwaliteiten. Een dak met zonnepanelen is op een jaren dertig woning al niet mooi, laat staan op een monumentaal herenhuis. En dat terwijl juist in deze panden veel winst te halen is. De eigenaar zit vaak tussen twee vuren. Dakisolatie lukt vaak nog wel, maar dubbel glas, vloerisolatie en wandisolatie wordt al lastiger, laat staan dus die zonnepanelen op het dak. Gelukkig zijn er initiatieven als “De Groene gracht”. Een initiatief van wijlen Wubbo Ockels die stelde dat “als we deze oude panden duurzaam kunnen maken, we alles duurzaam kunnen maken”. Prachtig en noodzakelijk. Ze komen met veel goede oplossingen. Toch blijft het zelf opwekken van duurzame energie een groot probleem.
Daarom vraag ik me af of dit, binnen een collectief van eigenaren van monumentale woningen, niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door platte daken van grote gebouwen in de stad te gebruiken voor zonnepanelen. Een collectief aardwarmtestation of, zoals nu al gebeurt in Wageningen energie uit oppervlaktewater. Een woonzorgcomplex haalt daar zijn energie uit de stadsgracht. Het zou toch schitterend zijn als de oude panden hun energie halen uit onze Binnendieze en Dommel! Wellicht ook goed om mee te nemen in de plannen van de Zuid Willemsvaart en Kop van t’ Zand. Goed voor milieu, goed voor de eigenaar en goed voor het behoud van onze oude binnenstad. En mag ik dan ook aan onze gemeente en monumentendienst vragen om aan boord te springen!?
Bij voorbaat dank !

Eric Tiebosch
Binnenstadsmakelaar

0 Reacties uitgeschakeld voor Oude panden kunnen duurzaam! 572 29 maart, 2019 Column maart 29, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren