De Boemerang
Auteur:

De Boemerang

Het historisch besef van de schooljeugd holt achteruit, beste lezers! En dat wordt nog eens wreed duidelijk in een tijd waarin alles van een beetje leeftijd met fluwelen handschoenen wordt aangepakt. Ach, die twee tegenstelde zaken zijn natuurlijk volstrekt logisch: de jeugd is geïnteresseerd in de toekomst terwijl onze welgestelde middenklasse zoveel te verliezen heeft dat ze zich wentelt in alles wat op de historische zeef blijft liggen. En dat is enorm veel tegenwoordig. Elk erfenisje van grootmoeder herbergt blijkbaar schatten en iedere dichtgegooide oude waterput moet nauwgezet worden onderzocht. Want de historische vondst vormt een stukje van de legpuzzel die tegenwoordig identiteit heet. Interessante kost, vooral als we kijken naar wat dan zoal wordt bewaard… en wat niet! En dan gaat het niet alleen over oude spullen of de gebouwde omgeving, ook de lijst met roerende goederen die bescherming verdienen, groeit alsmaar. In het oosten van het land pleiten ze voor de monumentenstatus van het carbidschieten, in Scheveningen voor de kerstboomverbranding op het strand, terwijl de studentencorpora voor zichzelf al een Unescovermelding in gedachten hebben. Nog even en alle tradities zijn het waard om te worden bewaard, tenminste … als zij zich ook zo historisch mogelijk voordoen.

Veel minder makkelijk krijgen we handen op elkaar als iets niet folkloristisch is, maar misschien wel bijzonder modern, of liever nog: typisch alledaags. De trouwe lezers van deze rubriek weten nu natuurlijk wel waar ik heen wil: Snackbar de Boemerang in de Marktstraat. Als geboren Zeeuw en import Rotterdammer ben ik culinair niet verwend (kent u het snackgerecht Kapsalon? Need I say more?) Maar het is niet vanwege het verse patatje oorlog of het broodje nierragout waarom ik weleens een blokje omloop voor de Boemerang. Nee, dat is natuurlijk voor die onweerstaanbare lichtreclame aan de gevel, afgemaakt met de full blown automatiek van het in 1968 begonnen eethuis. Een jonge oldtimer, beste lezers!

Timo de Rijk,
directeur Design Museum Den Bosch

0 Reacties uitgeschakeld voor De Boemerang 944 25 april, 2019 Column april 25, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren