‘Droom en die van andere creatieve ondernemers  verwezenlijken’
Auteur:

‘Droom en die van andere creatieve ondernemers verwezenlijken’

Wens Monique Bredeveld en Lonneke Voets van BOEL Bazaar komt uit

Ze hadden een lange adem nodig, maar het is de Bossche sociaal onderneemsters Monique Bredeveld (54) en Lonneke Voets (43) toch gelukt. Sinds 1 april, en dat is geen grap, zijn ze de trotse huurders van een waanzinnig mooi en groot pand op het Hinthamereinde 6 – 8 in ‘s-Hertogenbosch. Op de plek van de voormalige Aziatische supermarkt realiseren de dames een bruisende markt & maakplaats waar ruimte is voor allerhande creatieve uitspattingen. “Eindelijk kunnen we onze droom, en die van veel andere creatives, gaan verwezenlijken!”

Tekst: Tjeu Lensen | fotografie: BOEL bazaar

BOEL bazaar wordt een broed- en ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, designers, creatief ondernemers, kunstenaars en liefhebbers van originele en verantwoorde producten. Je vindt er een shop met overwegend handgemaakte producten van ambitieuze makers, resellers en webwinkeliers. Maar ook open ateliers, workshopruimtes die je kunt huren en een podium voor presentaties en akoestische concerten. Naast goede koffie en thee (ook ‘to go’ ), serveren we kleine gerechten, gratis WIFI en voldoende oplaadpunten, zodat je onbezorgd kunt flexwerken en co-creëren.

Broed- en ontmoetingsplaats

Creatief en sociaal ondernemen
Het idee ontstond in 2016 toen Monique en Lonneke nog deel uitmaakten van het bestuur van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank. “In 2013 hebben we de kledingbank met een viertal vrijwilligers opgezet. We begonnen met niets, maar inmiddels is het een gezonde stichting die jaarlijks honderden kansarme gezinnen van gratis kleding, huishoudtextiel en speelgoed voorziet. Twee jaar geleden hebben we onze bestuursfunctie neergelegd om ons op onze eigen bedrijven GETECKELD en Brevit Advies & Training te kunnen focussen. Maar ja, het sociale bloed stroomt waar het niet gaan kan”, lacht Monique. Onafhankelijk van elkaar raakten ze geïnspireerd door sociaal-creatieve concepten in onder andere Haarlem en Goor. “Toen we dit met elkaar bespraken kwamen we al snel tot de conclusie dat we een vergelijkbaar concept in de markt wilden zetten, maar dan in ’s-Hertogenbosch. Met BOEL bazaar willen we zowel economische als maatschappelijke impact maken. Het is onze missie om creatief ondernemerschap, zelfredzaamheid en zingeving te bevorderen. We bieden bijvoorbeeld ook leer- en werkplekken mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Onder begeleiding van onze ‘makers met een missie’ en maatschappelijke partners als Stichting Extra kunnen ze hun talenten ontwikkelen. Op artistiek gebied, maar ook in andere disciplines zoals verkoopondersteuning, horeca, administratie, winkelstyling en interieurbouw. BOEL bazaar maakt dromen waar”, aldus Lonneke.

Pand
Twee jaar later, in 2018, stond het concept als een huis en begon de zoektocht naar een ‘huis’ voor BOEL bazaar. “Daar hadden we ons een beetje op verkeken. Met de shop richten we ons op winkelend publiek, maar de huurprijzen in het centrum zijn torenhoog. Er zijn diverse panden de revue gepasseerd, maar dat liep telkens spaak. Totdat Maruja Gutierrez van Stichting Volop Den Bosch ons begin dit jaar belde over het leegstaande pand van de Aziatische supermarkt op het Hinthamereinde. Samen met Stein Persoons van RSP Makelaars heeft ze ervoor gezorgd dat we het pand voor tenminste 2 jaar tegen een gereduceerde prijs kunnen huren. Het is nog een fiks bedrag voor een start-up, maar het biedt ons in ieder geval de kans om met minder risico te pionieren. Als het een succes wordt, en daar gaan we natuurlijk van uit, dan kunnen we na twee jaar het volledige huurbedrag betalen”, zegt Monique.

Pionieren met minder risico

Verhuur
In tegenstelling tot andere ‘concept stores’ in de stad koopt BOEL bazaar weinig tot geen producten in voor de verkoop. Lonneke: “Wij stimuleren creatief ondernemerschap door betaalbare shop-, atelier- en exporuimte te faciliteren voor makers en resellers van ambachtelijke producten. Ze huren al vanaf 25 euro per maand een schap, stelling of unit van enkele vierkante meters. Door het centrale kassasysteem hoeven ze zelf niet aanwezig te zijn, behalve om hun winkelruimte in te richten en te bevoorraden. De verkoop en omzetrapportage verzorgen wij. Daarnaast ondersteunen we ze op het gebied van marketing, PR en finance, zoals hun BTW en IB-aangiftes. Je kunt je creatieve vak verstaan, maar ondernemen is een vak apart. Daar heb je soms hulp en advies bij nodig, die wij ze kunnen bieden. Monique heeft ruim 25 jaar ervaring in de financiële sector en ik werk al jarenlang als marketing en communicatiespecialist, waarvan 9 jaar bij Theater aan de Parade en sinds juli 2017 als zelfstandige. We zijn dus enorm complementair, ook qua persoonlijkheid.”

Behulpzame achterban

Grand opening: vrijdag 7 juni 2019
Sinds de sleuteloverdracht op 1 april wordt er al flink gesloopt en verbouwd door Vastgoedonderhoud- en klusbedrijf De Winkel Die Werkt onder leiding van sociaal ondernemer Will Hoeben. Monique: “Er is nog een boel werk aan de winkel, maar we hebben een zeer talentvolle en behulpzame achterban. Zoals projectontwerper en belevingsexpert Natasja van Herpen, die onder meer Safari Resort Beekse Bergen ontwierp. Zij ontwerpt ook ons complete interieur! Maar ook grafisch vormgeefster Renate van Stiphout van Puurstipdesign, die onze huisstijl heeft ontwikkeld. En Niels Hoogenhout van Aphotrax, die de nieuwe website bouwt. Om over alle andere helpers – onze lieve familie en vrienden – nog maar te zwijgen. Hun betrokkenheid, vertrouwen en steun is werkelijk hartverwarmend. Ons streven is om op vrijdag 7 juni officieel open te gaan en met hun hulp en toewijding gaat dat zeker lukken.”

BOEL bazaar vestigt zich op het Hinthamereinde 6 – 8, 5211 PN in ’s-Hertogenbosch. Kijk voor meer meer informatie over het huren van betaalbare winkel-, atelier-, expo- of workshopruimte op www.boel.nl of mail naar info@boel.nl. Bellen kan ook: tel. +31 6 51 523 405 (Monique Bredeveld). Verder kan je alle ontwikkelingen volgen op Instagram, Facebook en LinkedIn.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Droom en die van andere creatieve ondernemers verwezenlijken’ 974 25 april, 2019 Hotspots, Interviews, Nieuws april 25, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren