Charlotte de Ridder: ‘Een huis moet een verhaal vertellen’
Auteur:

Charlotte de Ridder: ‘Een huis moet een verhaal vertellen’

Veel binnenstadsbewoners zijn bijzondere mensen. Zij investeren vaak veel geld en nemen behoorlijk wat ongemakken voor lief om in hartje stad of daar dichtbij te wonen. De volle evenementenagenda en het bourgondische karakter zorgt immers voor veel vertier en plezier voor bezoekers, maar veel bewoners ondervinden de schaduwkanten daarvan zoals wildplassen, geluidsoverlast en ga zo maar door. Toch valt voor velen de balans positief uit en zijn zij meestal trots op hun stulpje. En dat is maar goed ook. Zij zijn immers mede degenen die met hun huizen onze binnenstad tot een unieke mix van woon-, winkel-, en uitgaansstad maken waar veel Bosschenaren en bezoekers van gecharmeerd zijn. Soms vergt dat bloed, zweet en tranen, gevechten met de ambtenarij en veel geld. Maar toch zetten ze door omdat die plek voor hun zo speciaal is. Je zou ze de rentmeesters van de stad kunnen noemen. Binnenstadsmakelaar Eric Tiebosch neemt ons aan de hand om ons kennis te laten maken met dat wat achter de gevels schuilt en de bewoners hun verhaal te laten vertellen.

Charlotte de Ridder

We kregen de tip om voor deze rubriek eens een bezoek te brengen aan Charlotte de Ridder. ‘Het huis is echt heel bijzonder’, zo werd ons verzekerd. ‘En dat geldt ook voor interieurvormgeefster Charlotte, die heeft een mooi verhaal in petto. ‘ We kunnen beide beweringen inmiddels alleen maar beamen. De bewoonster van het herenhuis aan de Koningsweg heeft veel overeenkomsten met de inrichting van haar stulp. Verrassend, druk, kleurrijk, divers, grappig. Allemaal begrippen waarmee je zowel Charlotte als haar huis kunt karakteriseren. Kritisch mag in dit verband ook niet ontbreken. Dat is ze naar eigen zeggen vooral op zichzelf maar ook op anderen.

Tekst: Tjeu Lensen

Om maar met kleurrijk en divers te beginnen. Een wandeling door de ruim bemeten woning laat zien dat Charlotte inderdaad van afwisseling houdt. De verschillende vertrekken hebben contrasterende kleuren en behang met allerlei dessins. Ook meubels en decoratieve zaken tonen een grote variatie. Maar alles bij elkaar biedt het een sfeervol beeld wat vooral warmte uitstraalt. Charlotte: ‘Een huis en het interieur daarvan moet een verhaal vertellen. Bij het inrichten van een huis is het belangrijk dat je elementen gebruikt die voor jou een bepaalde emotionele waarde hebben. En dat heeft niet altijd met prijs te maken. Een interieur moet zich kunnen ontwikkelen. Je moet je er senang in voelen. De elementen moeten betekenis voor je hebben. In esthetisch zin, maar ook zaken waar een verhaal aan vast zit. Dat vraagt ook om geduld. ’

Den Bosch heeft volgens haar heel veel leuke plekken. ‘Wij wonen hier graag. En dit huis is een echt familiehuis op een mooie locatie waar wij ons met onze twee kinderen die nog thuis wonen, geborgen voelen. Daarmee zeg ik niet dat we hier voor altijd blijven wonen. Paul en ik willen nog wel wat van de wereld zien. Maar voorlopig is dit huis voor ons een fijne stek.’ Een puntje van kritiek op de Brabantse hoofdstad is dat het hier en daar wel wat rauwer zou mogen zijn. Die laatste uitspraak nuanceert ze overigens onmiddellijk. ‘Ik bedoel daar niks negatiefs mee. Je komt dat immers ook in andere steden tegen.’ Zij geeft als voorbeeld Amsterdam noord. Het voormalige industriële gebied met oude fabrieksgebouwen aan de overkant van het IJ werd binnen no-time in beslag genomen en gestyleerd door vele commerciële initiatieven die het oorspronkelijke rauwe en daarmee interessante karakter van het gebied snel deed vervagen. ‘Jammer vind ik dat. Maar het valt, denk ik, niet tegen te houden. Veel mensen vinden het nou eenmaal leuk en trendy. Ik zelf ook hoor.’

de keuken met lichtstraat

 Den Bosch heeft gewonnen
Amsterdam komt in het voorgaande overigens niet toevallig ter sprake. Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Charlotte wordt in Abcoude geboren maar woont geruime tijd in de hoofdstad. Daar leert ze ook haar man Paul kennen. Hij studeert dan nog in Rotterdam. Na zijn studie krijgt hij een baan aangeboden bij een bedrijf in het oer-Brabantse Mariaheide. Voor Charlotte is dit een brug te ver. Zij blijft in Amsterdam. Dat komt hun relatie echter niet ten goede en de oplossing wordt gevonden in de uiteindelijke vestiging in het Bossche. ‘We hebben Breda bezocht en Eindhoven doorkruist maar Den Bosch heeft gewonnen.’

Interieurwinkel
Het koppel voelt zich, ondanks hun beider grootstedelijke komaf al snel thuis in de stad. Ze kopen in 1989 een huis in de Louwse Poort en Charlotte begint drie jaar later een interieurwinkel achter het stadhuis. ‘Hartstikke leuk om te doen maar na ruim zeventien jaar vond ik het welletjes. Het leek me leuk om mensen te adviseren bij het inrichten en vormgeven van hun huis.’ Inmiddels hoort Charlotte dat het huis aan de Koningsweg te koop staat. Na een bezoek aan het pand is ze helemaal verkocht. In 1999 volgt de koop snel.

Handen uit de mouwen
De vorige eigenaren hebben van het pand waarin eerst een bedrijf was gevestigd een woonhuis gemaakt. Charlotte: ‘Daar hebben ze veel werk aan gehad. Toen wij het huis betrokken hebben we in eerste instantie cosmetische veranderingen doorgevoerd. Daar is nogal wat verf en behang aan te pas gekomen. 2008 hebben we met de aanbouw van het keukengedeelte echt de handen uit de mouwen gestoken.’ Die inspanning geeft het huis een extra dimensie. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de lichtstraat. Charlotte: ‘Hierdoor is het een heerlijke plek om te koken en samen te zijn. Hoewel de kinderen ook hun eigen plek hebben in het huis, schuiven ze gezellig aan als we hier zitten.’

de karakteristieke tegelkachel

Trots op tegelkachel
In diezelfde ruimte staat de trots van Charlotte, een blauwgroene tegelkachel afkomstig uit Oost-Europa die naast verwarming van het huis voor allerlei dingen wordt gebruikt. Samen met een comfortabel zithoekje vormt hij een geriefelijk plekje. Charlotte heeft voor zichzelf een unieke werkplek gecreëerd in de tuin. Daar is het voormalig fietsenhok getransformeerd naar een prachtige werkruimte met uitzicht op een meer dan honderd jaar oude Acacia. ‘Het is inderdaad een heerlijke plek om te werken. Ik heb daar alles bij de hand.’

0 Reacties uitgeschakeld voor Charlotte de Ridder: ‘Een huis moet een verhaal vertellen’ 1176 27 april, 2019 Interviews, Nieuws april 27, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren