Toneel 3 mei:  De Ronde van ‘43
Auteur:

Toneel 3 mei: De Ronde van ‘43

Toneelvereniging Ka-Thé uit Kaatsheuvel speelt op 3 mei een reprise van de toneelvoorstelling ‘De ronde van ‘43’ in het kader van de vrijwilligersactie ‘Samen herdenken, meer ruimte schenken’. De opbrengst komt ten goede aan de vernieuwing van Nationaal Monument Kamp Vught. De indringende toneelvoorstelling is een bewerking van het bekende Boekenweekgeschenk uit 1981 van Henri Knap. Lieke van Galen heeft de novelle bewerkt tot een toneelstuk; de regie is in handen van Wilma Brekelmans.

Het stuk speelt zich af op een zondag in november 1943. De ondergrondse moet voor enkele nachten onderdak vinden voor Roosje, een joods meisje dat in het stuk Elsje genoemd wordt. Theo, apotheker en jonge huisvader, maakt een zwerftocht op de fiets met Roosje achterop. Hij bezoekt een aantal adressen van mensen die hij vertrouwt en vraagt de bewoners of zij het meisje onderdak kunnen verschaffen. De oplossing moet gevonden worden voordat de spertijd begint.
Hoofdrolspelers Theo Koenders (Willie Peters) en Roosje (Merel de Nijs) nemen ons mee op hun koude en moeizame fietstocht. Laatstgenoemde zingt ook nog een indrukwekkende zangsolo; in totaal zijn er ruim tien acteurs op het toneel. Hoboïste Cindy Brekelmans speelt tijdens de wisselingen van scènes passende muziek. Het is een eenvoudig gegeven, maar ook een verhaal voor alle mensen in alle tijden. Wat zou ik doen in zo’n situatie? De vraag krijgt pas echt betekenis wanneer je probeert je in te leven in de complexe omstandigheden waarin zo’n besluit genomen moet worden.

Locatie: Theaterwerkplaats Novalis, Industrieweg 9C in Vught.
Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), entree: € 15,00.
Reserveren: www.nmkampvught.nl (Agenda), tevens voorverkoop via Bruna-winkels in Vught en in NM Kamp Vught.
Foto: Bardie


Herdenking 4 mei 14.00 uur

Openbare herdenking op het buitenterrein, met o.m. Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver en Ernst Verduin, oud-gevangene van Kamp Vught. Kom met de fiets of met pendelbus (parkeren mogelijk bij De IJzeren Man); entree gratis.
Foto: Sanne Terlouw

 Bevrijdingsdag 5 mei

Zandtekenaar Monique Groffen brengt meerdere keren de voorstelling ’Verlicht’; tevens rondleiding 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 uur (vanaf 10 jaar, open 10.00 tot 17.00 uur).

 

 

 

 

 

 

Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught
073 656 67 64, www.nmkampvught.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor Toneel 3 mei: De Ronde van ‘43 810 29 april, 2019 Nieuws april 29, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren