Instagram toeristen
Auteur:

Instagram toeristen

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine.

Net terug van een heerlijke vakantie op Bali zit ik te mijmeren over die fantastische plaats op aarde. De zee, de mensen, het eten, de cultuur, de bijzondere gebruiken, de vele toeristen, de tempels, de 100.000.000 scooters, de wierook, offers en ceremonies. Bali, een prachtige plek om eens gezien en beleefd te hebben. Ook een plek waar je de hele wereld ontmoet. De hippe Australiërs op hun surfplanken, de te snel lopende Europeanen op zoek naar cultuur, de bozig ogende Russen (geen idee wat die doen), de gegroepeerde kuddedieren uit Japan, China en Korea, de dikke en ongezond zwetende Amerikanen met zonneklep, de gesluierde Arabieren en diep gebruinde zuid Amerikanen. Bali, een toeristisch eiland waar nog voldoende ruimte is voor rust, ongerepte natuur en prachtige vergezichten. Bali, een plek op aarde waar je heel veel ingrediënten vindt die een vakantie fantastisch maken. Bali, dé plek voor traditionele reizigers (backpack, individueel, in grote groep) maar ook “The place to be” voor een nieuw soort toerist. Een toerist die vluchtig is. Er prachtig uitziet. Weet waar zij moet zijn. De camera paraat heeft. De plekken op Bali kent. Dominant is. Vele volgers heeft in de virtuele wereld en slechts één volger heeft op vakantie.
Ik heb het over de “Instagram toerist” en haar trouwe volger “The Instagram husband”. De Instagram toerist is een vluchtig opererende toerist die alleen gebaat is bij het schieten van mooie plaatsjes waar zij zelf op voortreffelijke wijze op staat. Zij? Ja zij, want de instagram toerist is vooral vrouwelijk. Haar volger is de mannelijk plaatjesschieter. Sullig. Lullig. Sneu. Weinig body. Uitvoerend. Onderdanig. De Instagram toerist kent de hotspots van de bestemming. Laat zich afzetten op de plaatsen waar de plaatjes het best geschoten kunnen worden. Bij zonsondergang, witte stranden en de blauwe zee, de wilde dieren, het nationale monument, de hipste beachclub. De Instagram toerist is opgemaakt, draagt nepwimpers, zit strak in de lak, heeft net te weinig aan (bietje bloot). Zou bovendien niet opvallen in de plastic soep in de stille Oceaan omdat alles aan haar ook uit plastic bestaat. Haar borsten, haar lippen, haar volgespoten rimpels, haar haar extensions. Ook haar lach is plastic en alleen te zien op de foto. Waar ze vriendelijk oogt op het plaatje blijkt de Instagram toerist vooral chagrijnig, dominant en ontevreden. Ze bezoekt de vooraf zorgvuldig uitgekozen plekken samen met haar “Instagram lullo”. Stapt recht op haar doel af, poseert en instrueert de fotograaf. Checkt de gemaakte foto en gaat snel aan de slag met de volgende poging. Instagram toeristen zijn nooit tevreden over het eerste geschoten plaatje. De volgzame sneuzak moet hoger, lager, dichter, verder en vaker. En dat wordt hem op onmiskenbare wijze duidelijk gemaakt. Een filtertje giet nog wat extra nepperigheid over de foto. Het plastic model past haar pose wat aan. Lacht op commando. En tien minuten later is het stel alweer op weg naar een volgende plek. Met 106 geschoten plaatjes op hun smartphone.
Ik heb ongelooflijk veel van dit soort toeristen gezien. En ik heb er van genoten. Om gelachen. Ze halsbrekende toeren uit zien halen. Ze staan op drukke kruispunten en leggen het verkeer stil. Ze hangen boven diepe afgronden. Schuiven voetje voor voetje op rotsen boven de gevaarlijk kolkende zee. Drinken uit bamboe rietjes met een zwoele blik die thuishoort bij een stevig orgasme. Willen bepaalde lichaamsdelen altijd en andere lichaamsdelen nooit op de foto. Ze leven voor het plaatje. En ik heb geen idee of ze genieten van hun vakantie. Ik denk het eigenlijk niet. Het genietmoment komt later wanneer de foto op Instagram gepleurd wordt en de foto geliked wordt. De Poeperts, knappies, wauwies, lekkerdingies, mooiies vliegen dan om de oren. En de hoeveelheid likes geeft de Instagram toerist vertrouwen, tevredenheid en moed om de volgende plastic plaat te schieten. De likes bepalen of de vakantie geslaagd is. I like it.

1 Reacties uitgeschakeld voor Instagram toeristen 860 28 mei, 2019 Column mei 28, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren