Een Bossche Food Market
Auteur:

Een Bossche Food Market

Op Facebook zag ik pas een oproep waarin gevraagd werd mee te denken over de locatie van een foodmarket. Iedere zichzelf respecterende stad heeft er toch een, zou je zeggen. Mijn eerste reactie was: hebben we toch al geprobeerd? Maar de eerlijkheid gebiedt dat dit toch wel iets heel anders was dan hier bedoeld wordt.
Ideeën kwamen langs, waarbij naar mijn smaak vooral het pand het uitgangspunt was en niet zo zeer de locatie. Omgeving Verkadefabriek en de Grasso bijvoorbeeld. Begrijpelijk omdat in andere steden deze hippe markten ook gevestigd zijn in vooral industrieel erfgoed. Helaas hebben we daar in ‘s-Hertogenbosch niet zo veel van. De industrie die we hier hadden beperkt zich vooral tot sigarenfabriekjes en bierbrouwerijtjes. En dan dus een koekjesfabriek. Maar die ligt, voor het slagen van een dergelijk plan, te veel uit de loop. Ook in de toekomst. Dus ging ik op zoek naar een geschikt pand in het centrumgebied.
Ik was afgelopen weekend in Boedapest. Wat me opviel is dat, net als in andere grote steden in vooral Zuid Europa, deze grote markthallen vooral staan in een fijnmazig netwerk van kleine straatjes. Nou staat er toevallig een erg lelijke garage in het centrum. Aan het Lombardje, wat nou ook niet echt een doorslaand succes is. Deze voldoet ook niet meer echt aan de eisen van deze tijd. Maar deze garage biedt wél de mogelijkheid om het weer net even wat anders te doen. Tenslotte; verandering is geen keuze maar een gegeven. We mogen best goed kijken naar De Foodmarkets van andere steden, maar we moeten ze niet gaan imiteren. We kunnen hier best onze eigen draai aan geven.

Laten we dus de Wolvenhoekgarage ombouwen. Dat is heel goedkoop te doen. De verdiepinghoogte is onprettig laag. Dus om en om slopen we de verdieping er uit voor meer lucht en hoogte. Op het bovendek maken we een Rooftopbar en de lagen eronder kleden we aan, maken het een beetje winddichter en we maken vakken voor onder andere Foodtrucks in plaats van vaste kramen. Daarmee is het concept maximaal flexibel. Door de weeks kunnen er marktkooplui staan (de warenmarkt loopt behoorlijk terug en hier staan ze tenminste droog) en meer naar het weekend toe komen er meer foodtrucks bij. De bereikbaarheid voor de ondernemer is optimaal, voor de Bossche bewoner ook en we hebben als stad een unieke Foodmarket.
Oh ja, en die parkeerplaatsen dan. Tja, die hadden al eerder naar de Prins Bernardstraat locatie KPN gebouw en voormalig Rijkswaterstaat gemoeten. Kunnen we dus mooi meenemen in de plannen van het Zuidwalkwartier.

Eric Tiebosch, binnenstadsmakelaar de Huyzerij

0 Reacties uitgeschakeld voor Een Bossche Food Market 646 30 mei, 2019 Column mei 30, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren