‘Hier komt alles samen’
Auteur:

‘Hier komt alles samen’

De maatschappelijke missie van Kloosterhotel de Soete Moeder

Het duurde even maar dan heb je ook wat. Dat gezegde gaat zeker op voor Kloosterhotel en restaurant de Soete Moeder gelegen aan Nemiusstraat 4 in het hart van de Bossche wijk de Muntel. Waar vroeger de nonnen met vlijt en deugdzaamheid hun roeping volgden, is het nu een drukte van belang. Vele bezoekers aan onze stad melden zich aan de balie van het sfeervolle hotel waar een symbiose van historie en eigentijds comfort voor een speciale ambiance zorgt. Niet alleen de plek is bijzonder. De initiatiefnemers Eline van Lith en haar compagnon Adri Ederveen zijn er uiteindelijk in geslaagd om hun zakelijke onderneming met succes in te zetten bij de begeleiding van jonge mensen die maatschappelijk buiten de boot dreigen te vallen. Een prachtig project, maar daar is wel het een en ander aan vooraf gegaan. Eline van Lith vertelt haar verhaal.

Tekst: Tjeu Lensen | Fotografie: Olaf Smit

Iedereen is welkom in het restaurant van de Soete Moeder voor ontbijt, lunch en diner.

Eline gaat ons voor naar het restaurant waar de lunch wordt voorbereid. De voormalige eetzaal van het klooster is sfeervol ingericht met respect voor het verleden. Voor Eline was het klooster, voordat het een hotel werd, al bekend terrein. Als kind woonde zij in de buurt en als dochter van Theo van Lith van het gelijknamige schildersbedrijf kwam zij er wel eens over de vloer. Zo nu en dan hielp zij haar vader die het klooster in onderhoud had. Jaren later, om precies te zijn in 2010 keert zij terug naar die plek. Vanaf dat moment is Eline er alles aan gelegen om haar droom te verwezenlijken. ‘Hier kwam alles samen. Mijn instinct zei dat dit de unieke kans was om iets bijzonders te creëren, namelijk een uniek horecaconcept, gekoppeld aan een leerwerkbedrijf. Een maatschappelijke missie waarmee kansen worden geboden aan jonge mensen die door verschillende oorzaken tussen wal en schip dreigden te vallen.’

Terug in de tijd
Bovenstaande gedachten over het concept van het kloosterhotel gekoppeld aan sociaal ondernemerschap kwamen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Daarvoor moeten we toch even terug in de tijd. Na eerst carrière te hebben gemaakt als zelfstandig ondernemer, kiest zij voor een radicale ommezwaai in haar privé -en zakelijk bestaan.

‘ Ik wilde gewoon iets anders met mijn leven’

Bij mooi weer een heerlijke lunch of diner in de prachtige kloostertuin.

Eline; ‘Ik wilde gewoon iets anders met mijn leven. Mijn verstandelijk gehandicapte dochter had destijds veel zorg nodig. Daardoor kwam ik in contact met de  zorgsector en dat zette mij op een heel ander spoor. Ik ging aan de slag bij diverse welzijns- en onderwijsinstellingen.’ Zo was Eline de initiator van de stichting In de Roos en runde het gelijknamige lunchcafé drie jaar. Nadat ze een aantal jaren in verschillende functies actief is geweest in de welzijns-en zorgsector komt in 2010 de vraag van Zayaz, destijds eigenaar van het Nemiusklooster, of zij een plan wil schrijven voor de ontwikkeling van de accommodatie tot een plek voor werken en leren onder één dak. Eline: ‘Het spreekt voor zich dat ik die kans met beide handen heb aangegrepen. Maar niet eerder dan dat mijn huidige compagnon Adri Ederveen toegezegd had om samen het avontuur aan te gaan.’

Er volgt een spannende tijd van maar liefst drie jaar waarin de plannen twee keer van tafel werden geveegd. Eline: ‘Toen dat een derde keer dreigde te gebeuren hebben we er zelf de stekker uit getrokken. Medio 2013 zijn we een samenwerking aangegaan met de huidige vastgoedinvesteerder Boei. Vanaf die tijd is het snel gegaan en in juni 2016 konden we onze eerste gasten ontvangen.’

‘Die combinatie van mensen kansen bieden en
ondernemen vinden wij geweldig.’

De voormalige kapel biedt ruimte voor gezelschappen. De ruimte leent zich ook uitstekend voor zakelijke bijeenkomsten.

Zoals gezegd is Kloosterhotel de Soete Moeder niet alleen bijzonder vanwege de sfeer en uitstraling. Het is tevens een plek waar jonge mensen die normaal gesproken niet al te veel kansen hebben op de arbeidsmarkt worden begeleid in werken en leren of een zinvolle dagbesteding wordt aangeboden. Eline en Adri hebben hiervoor de stichting Bij de Soete Moeder opgericht die samenwerkt met verschillende opleidingsinstituten en ander instellingen. Eline: ‘Die combinatie van mensen kansen bieden en ondernemen vinden wij geweldig.’

Iedereen is van harte welkom
Als hotelgast merk je daar overigens weinig van. Je wordt gewoon lekker in de watten gelegd en kunt volop genieten van wat de Soete Moeder allemaal te bieden heeft. Niet alleen verschillende soorten kamers waar design en vintage elkaar moeiteloos vinden. De voormalige kapel (foto rechts) is een bijzondere plek die als modern gefaciliteerde ontmoetingsruimte beschikbaar is voor vergaderingen, borrel, diner of bijvoorbeeld een trouwgelegenheid. Dat maakt het hotel voor particuliere én zakelijke gasten aantrekkelijk. En natuurlijk is de locatie van de Soete Moeder op 10 minuten lopen van het Bossche stadscentrum ideaal. Verder beschikt het hotel over een professionele keuken die volgens de omschrijving ‘duurzame, hemelse heerlijkheden met lokale ingrediënten’ op tafel tovert. Je kunt van het ontbijt, de lunch of het diner genieten in de sfeervolle eetzaal of bij goed weer in de prachtige kloostertuin. Het restaurant is vrij toegankelijk. Het bezoek daaraan is niet gekoppeld aan een overnachting. Eline: ‘Integendeel, iedereen is van harte welkom. ‘

www.desoetemoeder.nl

1 Reacties uitgeschakeld voor ‘Hier komt alles samen’ 2024 30 mei, 2019 073 Culinair, Hotspots, Interviews, Nieuws, Zakelijk nieuws mei 30, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren