Digitaal bladeren

Highlights van Jazz in Duketown 7 t/m 10 juni 2019
Auteur:

Highlights van Jazz in Duketown 7 t/m 10 juni 2019

Van 7 t/m 10 juni 2019 (Pinksterweekend) vindt op verschillende podia in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch de 46e editie van Jazz in Duketown plaats.

‘s-Hertogenbosch: Cultuurstad van het zuiden
Met een grote diversiteit aan musea en veel festivals, voor jong en oud, is ‘s-Hertogenbosch de cultuurstad van het zuiden.
Jazz in Duketown is het grootste gratis (openlucht) jazzfestival in Nederland, met meer dan 150.000 bezoekers per jaar. Op de gratis te bezoeken podia in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch treden nationaal en internationaal bekende muzikanten op.

Jazz voor alle leeftijden
Het festival richt zich op jazz en aanverwante muzieksoorten, zoals soul en funk gerelateerde jazz. Jazz in Duketown programmeert ook nieuwe, aankomende bands, die later te zien zijn op andere (niet jazz) festivals. De brede en vernieuwende programmering laat zien dat jazz voor alle leeftijden is.

Talentontwikkeling
Jazz in Duketown biedt een podium voor nieuwe talenten. Naast de programmering van nieuwe, opkomende bands, is het festival een springplank voor studenten aan conservatoria.Voor de Conservatorium Talent Award strijden de beste jazz studenten van de acht conservatoria uit Nederland om de felbegeerde Conservatorium Talent Award. De winnaar treedt op tijdens Jazz in Duketown en wordt ondersteund met o.a. workshops.

Hierbij enkele highlights uit het programma. 

Marcus Miller (US)
Vrijdag 7 Juni – Markt
Optredens: 21:00 – 22:30
Genre : Funk jazz

Hij stond al jaren op het verlanglijstje en eindelijk is het gelukt: Marcus Miller komt naar Jazz in Duketown! Als basgitarist werd Miller in de jaren tachtig bekend door zijn stempel te drukken op de comeback van Miles Davis, waarbij hij onder meer de hit ‘Tutu’ schreef. Sinds die tijd bouwde de bassist een duizelingwekkend CV op waar samenwerkingen op staan die variëren van Herbie Hancock, Eric Clapton en Donald Fagen tot Aretha Franklin, Chaka Khan en David Sanborn. Miller zal onder meer werk spelen van zijn gloednieuwe album Laid Blackdat deze zomer verschijnt. Jazz in Duketown 2019 gaat van start met opzwepende slap solo’s en een keihard groovende band naar Amerikaans jazzrockfunk-concept.

 

fotografie Sanja Marusi


Jungle by night

Zaterdag 8 Juni – Markt
Optredens: 23:30 – 00:45
Genre: Funk Jazz, Wereldmuziek

Het verhaal is bekend: negen jonge, enthousiaste gasten die een band begonnen uit gedeelde liefde voor de Afro beats van Fela Kuti. Een kleine 10 jaar verder is Jungle by Night uitgegroeid tot een internationale topband en monden muzikale inspiratiebronnen als krautrock, dance, jazz en Afro beat uit in overdonderende concerten. Eind vorig jaar verscheen het nieuwe album Livingstone: ‘de instrumentale composities zijn weer zo uitnodigend en de vreugde spat er weer in zulke dikke klodders van af dat de groep bovenal zichzelf blijft: een uniek uithangbord van de Nederlandse muziek’, aldus de Volkskrant.
foto: Sanja Marusic


Omer Avital Qantar (ISR)

Zaterdag 8 Juni – Markt
Optredens: 19:00 – 20:15
Genre : Modern Creative, Straight ahead jazz, Wereldmuziek

Met Qantar formeerde de Israëlische contrabassist Omer Avital zijn droomkwintet. Samen met pianist Eden Ladin, drummer Ofri Nehemya en de saxofonisten Asaf Yuria en Alexander Levin combineert de groep lyrische jazz met invloeden uit de Oosterse en Arabische muziek. Omer Avital studeerde aanvankelijk klassieke muziek, maar werd gegrepen door het jazzvirus. Hij verkaste zoals veel jazz-spelende landgenoten naar het Walhalla van de jazz, New York. Inmiddels geldt hij als een van de sterren uit de bloeiende Israëlische jazzscene. Avital werkte regelmatig samen met trompettist Avishai Cohen. Ook nam hij een album op met de vermaarde mandoline-speler Avi Avital voor het label Deutsche Grammophon.


Monty Alexander (US)

Zondag 9 Juni – Markt
Optredens: 16:45 – 18:00
Genre: Straight ahead jazz

Op jonge leeftijd verhuisde Monty Alexander van Jamaica naar de Verenigde Staten waar hij al snel opviel als pianist door de subtiele wijze waarop hij Caribische muziek mengde met onweerstaanbare swing, bop en blues. Niemand minder dan Frank Sinatra viel voor het spel van de jonge pianist en zorgde ervoor dat Alexander begin jaren zestig aan de bak kon in New York, waarna een indrukwekkende carrière volgde. Alexander werkte samen met een waslijst aan bekende musici, variërend van trompettist Clark Terry en bassist Ron Carter tot vibrafonist Milt Jackson en saxofonist Benny Golson. Jazz in Duketown verwelkomt een levende legende! Met Jason Brown op drums en JJ Shakur op bas.

 

Kerkdienst met Eric Vloeimans
Zondag 9 Juni – Kerkplein
Optredens: 12:00 – 13:00
Genre : Straight ahead jazz

Trompettist Eric Vloeimans speelt op Eerste Pinksterdag tijdens de Jazzkerkdienst die – indien het weer het toelaat – weer buiten op het Kerkpleintje wordt gehouden. Pinksteren gaat over Geestkracht en inspiratie. Eric Vloeimans weet velen te inspireren met zijn spel. Erica Scheenstra (Protestantse Gemeente) en Franneke Hoeks (San Salvator) zijn de voorgangers. In taal en muziek laten deze bevlogen mensen horen wat hen inspireert.

 

 

Marius Neset Quintet (NO)
Zondag 9 Juni – Markt
Optredens: 18:45 – 20:00
Genre : Modern Creative, Straight ahaed jazz

De Noorse saxofonist Marius Neset is gezegend met een grandioze virtuositeit die hij combineert met een speelsheid en ritmische aanstekelijkheid waardoor hij zijn publiek volledig uit zijn dak kan laten gaan. Hij bracht met diverse Europese topmuzikanten albums uit op het Duitse platenlabel ACT. In zijn kwintet spelen onder meer drummer Anton Eger en pianist Ivo Neame, twee muzikanten die vorig jaar tijdens Jazz in Duketown nog indruk maakten met de groep Phronesis.

 

 

 

 

 

 

 

 

fotografie : Fredy Velez

Hilario Dúran Quartet
Maandag 10 Juni – Parade
Optredens: 13:30 – 14:45
Genre: Straight ahead jazz, Wereldmuziek

De virtuoze Cubaanse pianist Hilario Dúran werkte samen met grootheden als Dizzy Gillespie, Michel Legrand en Arturo Sandoval. Hij was de opvolger van Chucho Valdés in het bekende Orquesta Cubana de Música Moderna en wordt door zijn landgenoot gezien als één van de belangrijkste Cubaanse pianisten van de 20steeeuw. Op Jazz in Duketown speelt Dúran veelal werk van zijn laatste album Contumbao. Onder meer de spectaculaire Cubaanse drummer Ahmed Mitchel maakt deel uit van zijn kwartet. (foto: Fredy Velez)

 

 

Benjamin Herman Trio
Maandag 10 Juni – Kerkplein
Optredens: 14:15 – 15:30
Genre : Straight ahead jazz

Of hij nu grooved met New Cool Collective, heftige punkjazz speelt met Bughouse of gladde smooth jazz op de planken brengt met Project S, door zijn heerlijke sound en weergaloze timing maakt het eigenlijk niet uit tegen welke achtergrond Benjamin Herman zijn solo’s afsteekt. Aanstekelijk is het altijd. Met zijn trio – dat verder bestaat uit Joost Patocka (drums) en Ernst Glerum (bas) – keert de saxofonist terug naar de basis van de jazz: swing, standards en heel veel solo’s. Maar wel op zijn Benjamin Hermans natuurlijk.Tijdens deze editie van Jazz in Duketown is de saxofonist sowieso prominent te gast. Zo gaat hij samenwerken met de deelnemers van de Conservatorium Talent Award en treedt hij op zaterdagavond ook op met zijn kwartet.

 

Richard Bona Group (FR)
Zondag 9 Juni – Parade
Optredens: 19:45 – 21:15
Genre: Funk Jazz, Soul-pop, Wereldmuziek

Richard Bona wordt gerekend tot de beste basgitaristen ter wereld. Geboren in Kameroen, mengt Bona zijn Afrikaanse roots met jazz, pop en tal van andere invloeden. Hij maakte deel uit van de Pat Metheny Group en werkte samen met grootheden als Bobby McFerrin, Joe Zawinul, John Legend en Branford Marsalis. De Grammy Award-winnende bassist (en zanger) treedt tijdens Jazz in Duketown op met zijn veelzijdige Richard Bona Group.

 

 

fotografie: Arnold Bertens

Slotconcert: Michelle David & The Gospel Sessions
Maandag 10 Juni – Markt
Optredens: 16:45 – 18:00
Genre: Soul-Pop

Twee jaar geleden stond zangeres Michelle David ook al eens op Jazz in Duketown en liet ze met haar Gospel Sessions een verpletterende indruk achter. Inmiddels is ze in Nederland en erbuiten uitgegroeid tot een ware sensatie en stond ze op festivals als North Sea Jazz en Pinkpop. Een nieuwe uitnodiging kon dus niet uitblijven. Michelle David keert terug naar Jazz in Duketown met een grotere band, inclusief een knallende blazerssectie. De basisingrediënten blijven uiteraard onveranderd: energieke en rauwe soul en gospel die Jazz in Duketown 2019 tot de laatste noot op de grondvesten zal doen schudden. foto: Arnold Bertens

Klik hier voor het complete programma

1 Reacties uitgeschakeld voor Highlights van Jazz in Duketown 7 t/m 10 juni 2019 1521 02 juni, 2019 Hotspots, Nieuws juni 2, 2019

Facebook Comments