‘Keep cool’
Auteur:

‘Keep cool’

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft regelmatig een column voor 073 Magazine.

Terwijl ik deze column tik staat de thermometer op 37 graden. Ik ben gewoon aan het werk, drink voldoende, zweet ietsje meer dan gewoonlijk en mijn concentratie is wat minder. Voor de rest functioneer ik redelijk goed. Ik kijk door het raam naar buiten en constateer dat de straten van de Bossche binnenstad zijn uitgestorven. De winkels zijn open maar veel klanten hebben ze niet. Erg toegankelijk zien ze er ook niet uit, met hun gesloten deuren waarop een briefje geplakt is: wij zijn gewoon open maar houden de deur gesloten i.v.m. de hitte. 37 graden, het is niet aangenaam. Het is te heet voor ons Bosschenaren. Ik ben even kwijt welke code op dit moment van kracht is, maar zet mijn geld op code oranje. Een code waarbij we ons gedrag aan moeten passen aan het weerbeeld. Het hitteplan in van kracht in Brabant waardoor tropenroosters in gang worden gezet. Ook zijn er veel voorschriften om te kunnen overleven tijdens deze noodtoestand: veel drinken, lichter kleden, het zoutgehalte op peil houden, veel rusten, in een gekoelde ruimte verblijven, vochtige doeken gebruiken in geval van uitdroging, rechtstreekse zonnestralen vermijden. De betuttelende samenleving draait op volle toeren.

Logisch nadenken wordt uitgebannen door de rampdenkers en paniekzaaiers met hun voorlichtingscampagnes. Wanneer ik het weerbericht in de gaten hou dan kan ik toch zelf ook bedenken dat ik rekening moet houden met de hoge temperaturen. Een mens kan zelf toch ook wel voelen wat goed voor hem of haar is als het heet is. Of vergis ik me? De Zuiderplas en Oosterplas liggen bij deze temperaturen echt niet vol met bak en braadgenieters. Een enkeling draait op schema van de stopwatch tropisch bruin. Onverstandig? Zeker. Maar ach, een groot probleem vind ik het niet. Zoek het lekker uit op je hamamdoekje.

Het hele jaar volg ik op Weeronline het weerbeeld van een aantal plaatsen in de wereld waar ik iets positiefs mee heb. Sevilla staat daar niet toevallig ook bij. Deze bruisende, bourgondische, sfeervolle, aantrekkelijke, levende stad heeft het halve jaar te maken met temperaturen die bij ons onder het rampenplan vallen. Ik moet toegeven, op dit moment is het betrekkelijk koeler in Sevilla dan bij ons. Namelijk 35c. En toch leeft de stad. De restaurantjes zitten vol, de rij voor de Catedral de Santa María de la Sede is lang, de winkels zijn open, het volk stapt door de straten, de plaatselijke FC Seville en Betis trainen en spelen hun wedstrijdjes, de parken zijn druk. Kleine aanpassingen in het dagritme maken het mooie leven daar in het zuiden van Spanje dragelijk. Siësta, wat later eten, een hoedje op. Als ik de zorgelijke berichtgeving op onze mediakanalen doortrek naar Sevilla dan zou het zo moeten zijn dat deze warmste stad van Europa bezaaid ligt met door de hitte bezweken inwoners. De geur van rottende lijken hangt als een smerige deken over de stad. Maar niets is minder waar. Sevilla leeft door het gezonde verstand te gebruiken.

‘Keep Cool’ is mijn devies. Een mens kan heel wat hebben. Ook wij. Lieve mensen, het is wat warm, te warm, maar de zon schijnt. Maar is dat de reden dat we minder energie hebben? Gedeeltelijk, maar het gezucht en gesteun over de hitte put ons ook uit. Mocht je het echt niet meer uithouden dan hebben we in Den Bosch de koelste schuilplaats die je jezelf maar kunt bedenken: Onze ouwe Sint Jan. De plek om even op temperatuur te komen. Entree is gratis en er is voldoende plek. En gelukkig gaat het op mijn buienradar op 4 juli weer regenen. Heerlijk.

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Keep cool’ 1733 02 juli, 2019 Column juli 2, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren