Jary Sluijter in de wereld van glitter en glamour
Auteur:

Jary Sluijter in de wereld van glitter en glamour

foto: Jary Sluijter met tegenspeelster Margot Baars | foto: Merel van Dooren

Jonge Bosschenaar heeft hart verpand aan theater

Een hele gewone jongen uit een doorsnee Bosch gezin in de wereld van glitter en glamour. Dat is niet iets wat zo maar voor de hand ligt, maar Jary Sluijter flikt het toch maar even. Hij sloot kort geleden zijn studie af aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Jary volgde daar met succes vier jaar de richting muziektheater. En als klap op de vuurpijl kreeg hij vrijwel gelijktijdig ook nog eens een rol aangeboden in de productie Brugklas de Musical die in oktober van dit jaar in première gaat. Iets waar de jonge Bosschenaar enorm blij mee is. ‘Want’ zo zegt hij, ‘het theatervak is superleuk om te doen maar biedt geen garanties voor de toekomst.’

Tekst: Tjeu Lensen | foto: Merel van Dooren

Dat laatste speelde uiteraard nog niet op het moment dat hij dacht: ’ik wil dat ook. Op het toneel staan en zingen en acteren’. We gaan even terug in de tijd en zien een jongetje van tien met zijn moeder in de zaal van het Beatrixtheater in Utrecht. Zij genieten van de musical Mamma Mia met de hits van Abba (die overigens in september van dit jaar stopt red.). ‘Op dat moment wist ik het zeker dat daar mijn toekomst lag. Er gebeurde zoveel op het toneel, het was zo spannend, ik vond het helemaal geweldig.’ Zijn ambitie krijgt het eerst vorm met de musical van groep acht van de basisschool. Hij krijgt de felbegeerde hoofdrol. ‘Eigenlijk paste dat niet zo bij mij. Ik was maar een klein verlegen jongetje, maar ik ging ervoor. Dat was ook het geval bij de musical van het Jeroen Bosch College. Dat was zo leuk dat het voor mij een bevestiging was van mijn keuze voor het theatervak.’

‘geen baan van acht tot vijf’

Mooi en afwisselend vak
Desondanks geeft Jary toe zich wel eens achter de oren te hebben gekrabd met zijn beroepskeuze. ‘Om te beginnen is de opleiding gewoon keihard werken. Lange dagen maken. Soms van ‘s morgens vroeg tot
‘s avonds laat met bijna geen pauzes tussendoor. En het is echt geen baan van acht tot vijf. Je bent in feite een ZZP-er die voor je eigen werk moet zorgen en alles wat daarbij komt. Maar spijt, nee daar is het juist een te mooi en afwisselend vak voor. Het is iedere keer weer een uitdaging want je moet je op verschillende zaken focussen. Je speelt een personage dat je zo goed mogelijk neer wilt zetten, maar daarnaast ben je ook bezig met je zang en de techniek daarbij.’ Dat artistiek multitasken vreet energie. Daarom is het belangrijk dat je een goede conditie hebt. Dat wil niet zeggen dat Jary als een monnik leeft. ‘Natuurlijk ga ik wel eens op stap en pak gerust een pilsje, maar ik ga ook heel regelmatig naar de sportschool en naar yoga. Op tijd je rust pakken en je hoofd leeg maken is erg belangrijk.’
Al pratend over zijn talent en toekomst komen we nog even terug op zijn keuze voor het theater en de rol van zijn ouders daarbij. ‘Die waren in eerste instantie wel verrast door mijn keuze maar hebben mij tot nog toe door dik en dun gesteund. Ze zijn enorm trots en blij dat ik werk heb. Want dat laatste is nooit zeker. De rollen liggen niet voor het oprapen. En daar komt bij dat jij ook in zekere zin moet passen bij een personage. Mijn ouders hebben nog wel een ouderwetse nuchtere kijk op het leven. Je moet wel werken voor je geld. Is het niet in je vakgebied dan toch tenminste in het daarom heen liggende terrein.’ Om zijn kans op werk zo groot mogelijk te maken doet hij zoveel mogelijk audities en daarnaast geeft hij zanglessen en workshops. De audities beperken zich niet tot Nederland. Jary is daarvoor regelmatig bij onze oosterburen te gast. Jary: ‘Daar werken lijkt me ook een mooie uitdaging. Er is in Duitsland een heel andere cultuur. Van overheidswege wordt muziektheater enorm gestimuleerd.Maar de Nederlandse theaters vind ik ook helemaal top!’

90 voorstellingen van
Brugklas de musical

 

Maar zoals gezegd, zit het voor de komende tijd goed wat werk betreft. Van oktober tot en met begin april speelt Jary in ruim 90 voorstellingen van Brugklas de musical in theaters door het hele land. De productie is de musicalversie van de populairste serie van de Nederlandse tv. Alles wat er gebeurt in het eerste jaar van de middelbare school maak je nu van dichtbij mee. Brugklas is bekend van NPO Zapp. In de musical zijn Max (Niek Roozen), Selma (May Hollerman), Emma (Belle Zimmerman), Jamie (Claire Veldkamp) en een compleet nieuwe Brugklasser (Jary Sluijter) te zien.

Verhaal
Een hip hop-musical over Willem van Oranje! Max vindt dat een vet idee, lekker out of the box! Dan wil Emma de hoofdrol spelen, want waarom zouden helden alleen mannen kunnen zijn? En wie bepaalt dat eigenlijk, hoe mannen en vrouwen zich gedragen? Brugklas de Musical is voor iedereen herkenbaar: een zoektocht naar wie je bent, in de belangrijkste periode van je leven.
Brugklas de Musical is te zien op 18 januari 2020 in het Theater aan de Parade om 19.30 uur. De volledige speellijst vind je op www.brugklasdemusical.nl

0 Reacties uitgeschakeld voor Jary Sluijter in de wereld van glitter en glamour 1620 03 juli, 2019 Interviews, Nieuws juli 3, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren