Den Bosch krijgt zijn eigen whisky
Auteur:

Den Bosch krijgt zijn eigen whisky

Liefhebbers moeten nog vier jaar geduld hebben

De liefhebbers van speciaalbier kennen ongetwijfeld de brouwsels van de Bossche Brouwerij D’n Draok. De trotse eigenaar Paul Kitzen is sinds 2012 beroepsmatig in de weer om de verschillende soorten gerstenat te produceren. En met succes. Inmiddels hebben meerdere café’s, restaurants en speciaalzaken ‘de Draokjes’ in hun assortiment. Die populariteit en kwaliteit werd nog eens bevestigd met succesvolle resultaten bij ‘Brabants Lekkerste bier verkiezing’. Dat wat het bier betreft. Kitzen heeft nog een andere uitdaging gevonden. Een echte Bossche whisky maken. De Bossche bierbrouwer gaat dat avontuur aan met de distilleerderij De Bossche Stokers die zich ruim een jaar geleden op de Tramkade vestigden. Omdat het proces om whisky te maken 4 jaar duurt, worden er eerst enkele Beer Brandy’s gemaakt en is er een mooi gezamenlijk label ontwikkeld: Duketown Spirit.

Tekst: Tjeu Lensen | Fotografie: Brouwerij d’n Draok

Paul Kitzen heeft er wel vertrouwen in. Hij praat bevlogen over zijn vak waar hij, als autodidact, alle ins en outs van kent. Zoals zoveel liefhebbers van speciaalbier leek het hem, we schrijven 2012, wel leuk om zelf een biertje te brouwen. Dat gaat hem goed af. Van een pannetje op een fornuis in de keuken gaat het al snel de semi-professionele kant op met een toename van het aantal geproduceerde liters gekoppeld aan een constante reproduceerbaarheid. Om de capaciteit te kunnen vergroten, huurt Paul brouwcapaciteit bij collega-brouwers. ‘Dat loopt prima maar de behoefte om een eigen brouwerij met eigen ketels neer te zetten bleef. Die brouwerij staat inmiddels al twee jaar met een eigen capaciteit van zo’n 2000 liter per maand die door heel de regio 073 wordt verspreid.’
Het borrelt en bruist

Inmiddels borrelt en bruist het van nog meer ideeën bij Kitzen. Zoals gezegd staat nu het maken van een echte Bossche Whisky hoog op de agenda. Dit idee is samen met de Bossche Stokers verder uitgewerkt omdat er naast het brouwen van het basisproduct ook een andere productiestap bij komt kijken: distilleren. Het distilleren is in goede handen bij de Bossche Stokers, die mooie koperen ketels hebben en al diverse mooie distillaten hebben gemaakt. Ook hier vertelt hij enthousiast over. We krijgen een beknopt college over wat er allemaal bij komt kijken. En dat is nogal wat. Zo moet er aan allerlei regels worden voldaan om de whisky titel te mogen voeren. ‘We zijn nu zover dat we binnenkort gaan stoken op de Tramkade. Ik lever daarvoor het basisproduct aan, een speciale brouw met whiskymout en de Bossche Stokers distilleren dat. Vervolgens gaat het vier jaar het vat in.’ Op de vraag of dat niet spannend is: ‘Dat valt wel mee, het is vooral leuk. We kennen de kwaliteit van het basismateriaal en we hebben proeven gedaan. Tot nu toe verloopt alles volgens plan. Maar het meest spannende is toch wel wachten en hoe de smaak gaat ontwikkelen in het eikenhouten vat’

Tussentijds hoogwaardige
Beer Brandy

Zit de gemiddelde whiskydrinker wel te wachten op zo’n Bossche Whisky? Paul Kitzen: ‘Wij denken van wel. We hebben als voorloper en ter introductie van de whisky al een hoogwaardige houtgerijpte Beer Brandy op de markt gebracht, onder het label Duketown Spirit. Daar is vanuit de horeca en andere relaties enthousiast op gereageerd. De eerste batch was in no-time uitverkocht. Er zullen de komende jaren nog enkele gelimiteerde unieke batches Beer Brandy worden gemaakt om de tijd tot de verkrijgbaarheid van de Bossche Whisky te overbruggen.Een leuke bijkomstigheid is dat het een gezamenlijk product van lokale ondernemers is. Gebrouwen door Brouwerij D’n Draok, gedistilleerd door de Bossche Stokers, ontworpen door Super Secret en drukwerk van Printvorm. Duketown Spirit, the spirit of Duketown.’

0 Reacties uitgeschakeld voor Den Bosch krijgt zijn eigen whisky 1366 04 juli, 2019 Interviews, Nieuws juli 4, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren