Van lerares Frans tot toponderneemster
Auteur:

Van lerares Frans tot toponderneemster

De successtory van Sharon Hilgers

Sharon Hilgers is een jonge, ondernemende vrouw die woont en werkt in Den Bosch. Niks bijzonders, zul je zeggen. Die zijn er wel meer. Maar er is er geen één die 200 mensen in dienst heeft! En 230.000 volgers op Insta(gram). Verder heeft haar bedrijf My Jewellery een intens druk bezochte webshop (2500 orders per dag!) en niet minder dan elf fysieke winkels, van Maastricht tot Groningen. En een topshop op het Minderbroedersplein in ’s-Hertogenbosch. Nou ja, zeg ….. 

Door Hans van Kasteren

Hans van Kasteren ontmoet Sharon, de oprichter/eigenaar ván en het creatieve brein áchter My Jewellery en heeft het met haar over het ontstaan van de webshop, de groei van het bedrijf en de rol die social media daarbij spelen. Leuk detail is dat vele honderden Bossche twintigers Sharon Hilgers kennen als hun docente Frans. Ze werkte immers in die rol op het Jeroen Bosch College uit onze stad. Tweeëntwintig was ze toen – inmiddels zijn we een jaar of acht verder.

Wat is jullie ‘Core Business’?
Sharon: “Dat is meer dan het simpelweg noemen van de producten die we verkopen – sieraden, accessoires en kleding. Want we zetten doelbewust een eigen stijl neer: kleurrijk, vrouwelijk, uitgesproken en betaalbaar. We zitten dicht op trends en volgen die meteen. Steeds vaker merken we dat we niet alleen trendvolgend maar ook trendsettend zijn. Het is een uitermate boeiende uitdaging snel te wisselen van collectie: we hebben echt wekelijks nieuwe spullen. Verder, en dat hoort ook bij ‘core business’: we stellen de klant centraal. We brengen gewoon in kaart wat onze doelgroepen willen en spelen daar op in. We zitten er bovenop en bewegen voortdurend mee, in alle opzichten. Dat geldt zeker ook voor software en fysieke winkels – clicks and bricks”.

‘niet alleen trendvolgend
maar ook trendsettend’

Hoe ben je begonnen?
“Ik was altijd al dol op sieraden en maakte die graag zelf, ook als jong meisje. Toen ik een jaar of twaalf was vroeg een moeder op de basisschool me of ik niet wat sieraadjes wilde maken voor een kinderfeestje van haar dochtertje van zes. Dat heb ik gedaan en iedereen vond het hartstikke leuk. Van het een kwam het ander. Ik heb een ondernemende moeder die mijn talenten zag en me stimuleerde om door te pakken. Ik ging als tiener samen met mijn zus al workshops verzorgen – we deden er zo’n vier per week! Drukke tijd! Ik woonde in Wijchen, studeerde in Nijmegen en werkte ook nog in de horeca. Op dit moment is mijn zus VM (Visual Merchandiser) in een aantal winkels, verzorgt mijn moeder samen met mijn zus de styling in enkele shops en is mijn partner Vilmar manager Business Development binnen My Jewellery. Hij zorgt ervoor dat onze creatieve ideeën ook operationeel goed kunnen werken. Maar we zijn geen familiebedrijf, hoor”.

‘maar we zijn
geen familiebedrijf hoor!’

’s-Hertogenbosch
Sharon komt uit Wijchen, studeerde in Nijmegen, werkte in de Wijchense horeca. Je zou denken dat je dan in Nijmegen je bedrijf begint. Maar dat deed Sharon niet. Ze had dus inmiddels haar baan als docente Frans op het Jeroen Bosch College hier in de stad en had het daar zo geregeld dat ze vanaf 15.00 uur aan haar échte passie kon werken: jewellery! Natuurlijk had ze het met die twee banen razend druk. Te druk. De ommekeer kwam toen ze op een avond in 2013 een docentenvergadering vergat. “Toen was het klaar. Ik dacht: ik moet nú kiezen. Ik had mijn webshop al vanaf 2011 en die ging eigenlijk steeds beter draaien. Die webshop is voor onze doelgroepen zeker dé plek waar de grote interesse in onze producten en onze stijl is ontstaan. Daar wil ik aan toevoegen dat social media zoals Insta voor ons heel belangrijk zijn.

‘social media zoals Insta zijn
voor ons heel belangrijk’

We spelen daar doelbewust op in. Toch: in 2015 vond ik ineens een mooie stek hier in Den Bosch (Kruisstraat) om een echte, fysieke winkel te openen en dat heb ik gedaan. Dat ene, kleine winkeltje liep als een trein en gaf mij door de échte contacten met mijn klanten betere inzichten in allerlei facetten van de business. Dat winkeltje in de Kruisstraat gaat nu sluiten. Te klein. Tot mijn groot genoegen konden we onlangs onze intrek nemen in het hoekpand Snellestraat/Minderbroedersplein (voor de oudere Bosschenaren: vroeger het pand waar ‘Malle Pietje’ in zat en later ‘Toemen Modelbouw’). Echt waar: dat was altijd al mijn droompand voor een grotere winkel in onze stad! Mijn zwager is architect en hij heeft er een heel bijzondere zaak van gemaakt, zeker ook qua styling. Neem alleen maar de toonbank, die nu de twee oorspronkelijke panden verbindt. En ja, inmiddels hebben we dus elf fysieke shops, door het hele land. Van Amsterdam tot Groningen en van Groningen tot Maastricht. Binnenkort gaat in Tilburg nummer twaalf van start en we zijn bezig met Enschede en Den Haag”.

Even over jou. Welke kwaliteiten heb jij om zo’n succesvol concept te initiëren en uit te bouwen?
Sharon: “Allereerst: we werken in een team, ik doe het niet alleen. Dat team is jong (20 – 27 jaar). Jong en flexibel, dat vind ik belangrijk. Ik heb altijd het idee gehad dat My Jewellery een soort van exclusief mysterie moest uitstralen. Dat gevoel hebben onze klanten en volgers ook. Er is iets mystieks waardoor onze producten trends volgen en setten. Niet concreet te benoemen, het is een feeling. Dat zag ik al snel. Verder heb ik van nature een gevoel voor mode, voor stijl. Leidinggevende kwaliteiten? Ja, die heb ik in de loop van de jaren ontwikkeld. Ik denk dat ik standvastig kan zijn, maar ook flexibel. Heb reflecterend vermogen. Maar daarnaast ben ik generalistisch, nuchter en toch bescheiden. In een sollicitatiegesprek zie ik binnen enkele minuten of iemand geschikt is of niet. Of wellicht geschikt voor een heel andere positie dan die waarnaar hij of zij solliciteert. Daar vergis ik me zelden in. Klinkt allemaal onbescheiden, maar jij vraagt er naar. Toch?”

0 Reacties uitgeschakeld voor Van lerares Frans tot toponderneemster 2241 27 augustus, 2019 Nieuws, Zakelijk nieuws augustus 27, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren