Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

De dappere detaillist

Er is wat gaande in de stad en dat baart me zorgen. Het valt (nog) niet zo op maar het bedreigt wél de aantrekkelijkheid van onze stad, al zorgt het wellicht ook voor kansen. Op de ene plek zie je het wat meer dan elders, maar onderhuids speelt het vrijwel overal in het centrum. Winkelleegstand.

We zitten, mogen we wel vaststellen, nadrukkelijk in een hoogconjunctuur, toch? Er wordt geld uitgegeven en de detailhandel zou hiervan moeten profiteren. Maar detaillisten, en dan vooral de kleine zelfstandige ondernemers, lijken een uitstervende beroepsgroep. Vind maar eens de millennial die voor eigen rekening en risico een eigen zaak wil starten en zeven dagen in de week wil werken. Die alle weekenden wil ploeteren en dan ook nog eens op zijn vrije maandag de administratie bij moet werken. Die, als een Don Quichot, het aandurft om het op te nemen tegen “het onlineshoppen”.

De zittende broeders hebben het de afgelopen jaren al behoorlijk voor hun kiezen gekregen. De zondagen kwamen er bij, sale bijna het hele jaar door en zelfs doordeweeks moest de sluitingstijd opgerekt worden. En waarom? Omdat we tegenwoordig te weinig fantasie hebben om onze zondag anders te besteden dan te winkelen!? Natuurlijk kun je online 24/7 winkelen en natuurlijk kan het groot winkelbedrijf die zondag wat gemakkelijker bemannen. Maar ga er maar aan staan als kleine zelfstandige. Ik vind het knap.
Maar juist die bijzondere, eigenwijze, gespecialiseerde zelfstandigen hebben we zo ontzettend hard nodig in de binnenstad. Steevast roemt de dagjestoerist juist dát als de aantrekkelijkheid van ’s-Hertogenbosch. En, laten we eerlijk zijn, we genieten er zelf ook van nét dat ene aparte kledingstuk te kunnen scoren. Die bijzondere mix van wonen, detailhandel, horeca en cultuur maakt deze stad. Daarin hebben we elkaar hard nodig.

Maar die ondernemer verdient nog amper zijn boterham. En daardoor beginnen er gaten te vallen in winkelstraten die moeizamer ingevuld worden. Nu al, in een hoogconjunctuur! Wat als het straks allemaal weer wat minder gaat? Ik ben bang dat er dan veel door het ijs zakken. Ik heb het antwoord, anders dan een drastische huurverlaging, ook niet. Wel denk ik dat het anders gebruiken van de winkelruimtes in ieder geval een beter straatbeeld en een levendiger centrum oplevert. Als we soepel kunnen zijn in het realiseren van woning in winkelruimtes. Want kijk naar wat de leukste straten van het centrum (naar mijn mening:-) zijn. Het zijn de straten die een afwisseling bieden van grote en kleine winkels, een bakkertje, een ambachtsman én wonen op de begane grond. Dat geeft een compleet andere dynamiek dan alleen bovenwoningen. Postelstraat, Sint Jorisstraat, Verwersstraat en verderop Vughterstraat en Hinthamerstraat als voorbeeld. Als het winkelaanbod zich terugtrekt is dit denk ik, waar het kan, de oplossing om het centrum aantrekkelijk te houden. Maar dan hebben we wél een bijzondere functie én beroepsgroep verloren.

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 653 29 augustus, 2019 Column augustus 29, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren