Open Monumentendag op 14 en 15 september 2019
Auteur:

Open Monumentendag op 14 en 15 september 2019

Neem een kijkje in bijzondere Bossche en Vughtse panden

Op zaterdag 14 en zondag 15 september kun je weer een kijkje nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Tijdens de Open Monumentendagen kun je namelijk gratis een bezoek brengen aan allerlei prachtige monumentale panden. Over heel Nederland zijn er meer dan vierduizend die hun deuren in dat weekend wijd open zetten voor publiek. Zo ook in onze prachtige stad ‘s-Hertogenbosch. Hieronder portretjes van een aantal particuliere bezitters die kort vertellen hoe zij hun hart hebben verpand aan de plek waar zij wonen en/of werken. Op Open Monumentendag laten zij je met trots meegenieten. In het Monumenten Magazine uitgegeven door de gemeente vindt u nog meer informatie. Dit magazine kunt u binnenkort in uw bus verwachten. De Erfgoed ’s-Hertogenbosch Route App is gratis te downloaden en biedt extra informatie en beelden. Kijk ook op www.openmonumentendag.nl en www.erfgoedshertogenbosch.nl/omd.

Heeft u het Monumenten Magazine niet ontvangen:
mail dan naar monumenten@s-hertogenbosch.nl .

Voormalige smederij Sint Jorisstraat 9
Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Dit pand is gebouwd langs een particuliere steeg, die aan de straatzijde aan het oog wordt onttrokken door de 19e-eeuwse voorgevel met houten poort en daarboven een spiegelvenster. In de tijd vóór de huisnummering was dit pand bekend onder de naam ‘de Vier Brutusjagers’. Het is één van de meest authentiek bewaard gebleven middeleeuwse panden van ’s-Hertogenbosch. Tussen 1464 en 1789 was het in gebruik als particulier gasthuis voor arme Bosschenaren, na 1790 is het tot 2015 in gebruik als woning en smederij. Het wordt momenteel gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis met kantoorruimte.
Het complex bestaat uit een traditioneel middeleeuws woonhuis en een hoog achterhuis. Het metselwerk van het achterhuis is van rond 1400. Inwendig dateren vloerbalken en kapconstructie uit 1480. Vanuit de opengestelde steeg en achterplaats is een goed beeld te krijgen van dit doorgaans verborgen stukje middeleeuwse stadsgeschiedenis.
Joep Mol en Janneke Bierman, beiden architect, wisten waar ze aan begonnen. Joep: ‘Dat weerhield ons er niet van om het avontuur aan te gaan. Het is zo’n bijzonder pand. Een van de oudste van de stad en met historie. Hier hebben arme mensen gewoond. Geen klassieke plafonds dus maar wel markante elementen uit langvervlogen tijden. Die hebben we uiteraard zoveel mogelijk in tact gelaten. Wel is het monument verduurzaamd door goede isolatie, gebalanceerde ventilatie en een warmtepomp: alles elektrisch! En met Bossche Windmolen Delen is het het eerste Nul op de Meter monument van de stad.’

Postelstraat 66
Open op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
Het pand Postelstraat 66, genaamd ‘de Meelbaal’ of ‘in Londen’ ligt daar waar de Postelstraat en de Snellestraat samenkomen. Het pand kent een zeer rijke bouwgeschiedenis. Op dit en de aangrenzende percelen zijn zelfs bebouwingsrestanten aangetroffen die teruggaan tot de 13e of 14e eeuw toen het terrein in het bezit was van de abdij van Sint Truiden. Het huidige pand kent zijn oorsprong in de tweede helft van de 15e eeuw (omstreeks 1470). Later is het rechter buurpand toegevoegd welke mogelijk diende als koetshuis. Beide panden zijn in 1840 definitief gesplitst maar thans nog wel gevat achter één voorgevel. In het huis zijn nog samengestelde balklagen met gotische sleutelstukken uit de 15e eeuw bewaard gebleven. Naast de laatmiddeleeuwse elementen is een rijk interieur uit de 19e en begin 20e eeuw te bewonderen.
De huidige bewoners Colette en Marc kochten de woning in april 2017. Daarmee keerde Colette weer terug in haar geliefde biotoop. In het verleden woonde ze namelijk op nog vier andere plekken in de voor haar ‘mooiste straat van de stad’. Een ronde door het huis leert dat het gigantisch veel ruimte biedt. Colette: ‘Dat komt goed uit, want we hebben een samengesteld gezin met acht kinderen. Die komen regelmatig langs en kunnen dan logeren.’ Voor het overige wordt het huis ook deels als werkplek en bed & breakfast gebruikt en is er ook een appartement beschikbaar voor verhuur. Colette en Marc hebben met respect voor het oude pand een grondige renovatie gerealiseerd. Daarbij zijn allerlei authentieke elementen zoals de oude plafonds met prachtige eeuwenoude balken bewaard gebleven. Het feit dat het pand ook nog uiterst smaakvol is ingericht is geen toeval, want Colette is namelijk binnenhuisarchitect.

Boerderij, Kruisstraat 64, Rosmalen
Open op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Deze zeer fraai gerestaureerde driebeukige kortgevelboerderij uit 1864 is gelegen op de oude winterdijk van de Maas. Er heeft nog een oudere voorganger gestaan. De kelder is ouder dan de rest van het huis. De oriëntatie van de boerderij is opvallend, de voorgevel is naar achter gericht. Dit heeft te maken met de historische lintbebouwing waarbij aan de noordzijde van de boerderij een dijk liep en waar de bebouwing op was gericht. De huidige Kruisstraat was destijds een zandpad. In het woongedeelte van de boerderij is de oorspronkelijk indeling grotendeels bewaard gebleven. Centraal hierin is de ‘herd’ met een grote schouw. De schouw is bezet met zogenaamde schildpadtegels in een dambord patroon. Opvallende zaken in deze schouw zijn verder een ijzeren luik voor het stoken van de sopketel en restanten van een oventje en rookkast. In het woongedeelte zijn ook de kelder met tongewelf, de geut (keukentje) en de bedstede bewaard gebleven. In de voormalige stal, die door middel van een brandmuur van het woongedeelte is afgescheiden, hebben de koeien plaats gemaakt voor een grote open woonruimte.
De boerderij is door de nieuwe bewoners Mirella en Maarten Schutgens met veel zorg en liefde verbouwd tot woonboerderij. Hierbij is met respect de historie vermengd met de eisen van deze tijd. ‘Er moet nog veel gebeuren. Maar we nemen er de tijd voor. We hebben voor de verbouwing zo’n tien jaar uitgetrokken dus we zitten op de helft, ‘ aldus Mirella en Maarten die sinds 4 juli 2014 de trotse eigenaar van het pand mogen noemen. ‘Tot nu toe hebben we qua wonen veel moeten improviseren maar dat hebben we er graag voor over. Er zaten zoveel authentieke elementen in. De hele restauratie gebeurt overigens onder architectuur en de grote klussen worden door een aannemer uitgevoerd. Maar het is het allemaal waard. We wonen hier heerlijk op een prachtige plek en over een tijdje echt in ons droomhuis!’

0 Reacties uitgeschakeld voor Open Monumentendag op 14 en 15 september 2019 1470 30 augustus, 2019 Hotspots, Nieuws augustus 30, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren