Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?  Zet met ons alles eens op een rijtje!
Auteur:

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Zet met ons alles eens op een rijtje!

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek?
Dan heeft u nu waarschijnlijk lage woonlasten omdat u alleen rente betaalt en geen maandelijkse aflossing.Of u op termijn ook nog blij bent met uw aflossingsvrije hypotheek, hangt helemaal af van uw persoonlijke situatie. Een aflossingsvrije hypotheek is namelijk geen probleem als u voldoende vrij vermogen heeft om aan het einde van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek af te lossen. En heeft u dat niet, dan kunt u in veel gevallen een nieuwe hypotheek afsluiten, maar dan moet uw pensioeninkomen wel voldoende zijn om de hypotheeklasten te kunnen betalen. 
Soms kan die betaalbaarheid in gevaar komen. Dat kan meerdere oorzaken hebben en vooral een combinatie van meerdere factoren kan mogelijk tot problemen leiden, zoals:
Een lager pensioeninkomen
Einde hypotheekrenteaftrek
Hogere hypotheekrente
Tegenvallende waarde opbouw in een beleggingshypotheek

Kostenloos inzicht
Toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maken zich zorgen of iedereen met een aflossingsvrije hypotheek in de toekomst de hypotheeklasten nog kan betalen. U kunt wachten tot het einde van de looptijd van uw hypotheek om te zien of u een probleem heeft, maar wanneer dit het geval is, dan heeft u geen tijd meer om zaken te repareren. Jaco Arends gaat graag nu al met u na of en zo ja welke acties in uw geval noodzakelijk zijn.

Aflossingsvrije hypotheek geen probleem?
Op zich is het geen probleem als u aan het einde van de looptijd nog een volledige of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek hebt. Als u tenminste voldoende inkomen hebt om de maandlasten te betalen. Aan het einde van de looptijd kan je dan weer gewoon een nieuwe hypotheek afsluiten.De kans is groot dat als u met pensioen gaat, uw inkomen een behoorlijk stuk lager uitvalt dan nu. Uw AOW samen met uw pensioeninkomen moet wel hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te dragen. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is. Dat betekent dat na die 30 jaar de netto maandlast fors kan toenemen.

Rekenvoorbeeld
In dit voorbeeld gaan we uit van een volledig aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 tegen een rente van 2,4%. We gaan ervan uit dat er sprake is van een middeninkomen. Doordat er nu alleen rente wordt betaald, die ook nog eens aftrekbaar is, zijn de netto hypotheeklasten extreem laag. De bruto maandlasten zijn € 400 en de netto maandlasten (exclusief eigenwoningforfait) bedragen € 237. De komende jaren zullen de netto maandlasten licht op gaan lopen omdat het kabinet het maximale hypotheekrenteaftrek percentage versneld omlaag gaat brengen. Daar staat tegenover dat ook de belastingpercentages en het eigenwoningforfait omlaag gaan.

Nieuwe maandlasten per 1-1-2031
Vanaf 1 januari 2031 eindigt in dit voorbeeld de hypotheekrenteaftrek waardoor de netto maandlast inclusief eigenwoningforfait zelfs hoger wordt dan de bruto maandlast. De netto maandlast exclusief eigenwoningforfait wordt in dit voorbeeld € 400, een stijging van maar liefst 70% ten opzichte van de huidige situatie. Iets om goed rekening mee te houden. Helemaal als dit samenvalt met de pensionering en als dit pensioeninkomen een stuk lager ligt dan het huidige inkomen.

Maak direct een afspraak!
De belangrijkste eerste stap is dus om te weten of uw hypotheeklasten nog te betalen zijn, niet alleen aan het einde van de looptijd van de hypotheek, maar ook wanneer de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is en vervolgens ook op het moment dat u met pensioen gaat.

Maak direct een afspraak met Jaco Arends.
U bent van harte welkom.
06 24 50 62 85 | 073 640 06 47

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Zet met ons alles eens op een rijtje! 1131 31 augustus, 2019 Zakelijk nieuws augustus 31, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren