De Schilderstraat
Auteur:

De Schilderstraat

Huub van Mackelenbergh, trainer-coach en eigenaar van M-B Training. Presentator en bekende Bosschenaar. Hij schrijft maandelijks een column voor 073 Magazine.

Op 14 september stuitte ik op een aardig stuk in het Brabants Dagblad. Het betrof een artikel over de Bossche zakenman HvM: Hans van Meesen. Niet te verwarren met de Bossche zakenman, trainer, dagvoorzitter, presentator, levensgenieter en columnist HvM: Huub van Mackelenbergh.
Aanleiding voor het artikel was de Open Monumentendag en het openstellen van de huisjes in de Schilderstraat, die ooit in handen waren van Van Meesen. De hoeren zaten in die tijd in schaarse kledij voor het raam. Met hun zwoele blikken flirtten ze met de potentiele klanten en lokten ze met “kom maar naar binnen vingertjes” hun bordelen in. Regelmatig was het prijs. Ik weet dit omdat ik als kind zeer vaak te vinden was in de Schilderstraat. Puur uit nieuwsgierigheid liepen we met vriendjes door het straatje. Met de voetbal onder de arm op weg naar het voetbalpleintje. Natuurlijk liep de kortste route naar het voetbalplein niet door de Schilderstraat, maar de spannendste route wel. Later was het straatje onderdeel van mijn folderwijk en liep ik maandelijks 4x de bordelen in en uit. In verband met de tocht waren alle brievenbussen afgeplakt met tape. En ik vond dat de dames van plezier recht hadden op de aanbiedingen van het Kruidvat, de Blokker en de Bata. Dus zat er niets anders op dan de folders persoonlijk te overhandigen. Nooit van mijn leven heb ik nog ruimtes meegemaakt waar het zo warm was. De kachel brandde op volle kracht. Aardige meskes waren het. De Schilderstraat, het hoerenstraatje van Den Bosch.
Maar ik zou de buurt waarin ik ben opgegroeid en nog steeds woon tekort doen als ik zou zeggen dat de hoeren zich alleen in de Schilderstraat bevonden. In de Hinthamerstraat zaten namelijk nog vier sexshops en hoerententen. Met als inventaris hoeren in allerlei soorten en maten. Dit weet ik omdat je de hoeren trof in de groentezaak van Huberdien van Beurden. Bovendien zaten van twee sexshops de kinderen bij mij in de klas. Een was een meisje, waar een groot deel van de jongens in de klas verliefd op was. (dit heb ik echter thuis nooit durven toegeven) en de ander was een jongen die niet kon voetballen maar wel altijd opgehaald werd om mee te doen. Op toerbeurt bepaalden we wie de sexshop in mocht om hem op te halen. De ogen voor 1 minuut stevig de kost gevende. De derde shop luisterde naar de naam Pagina 114. Een naam die ik nooit begrepen heb. Gelegen naast de schoenenzaak van Hoskam. Recht tegenover mijn huis. Als kind had ik een specialisme ontwikkeld: ik herkende de hoerenloper. Aan zijn manier van doen kon ik voorspellen of hij de sexshop ging bezoeken. Heel ingewikkeld was het niet: ze liepen voorbij pagina 114, stopten voor de etalage van Hoskam. Bekeken de orthopedische schoenen en over hun schouder heen de drukte in de straat. En op een rustig moment glipten ze de sexshop binnen. Om er na 30 minuten met een afgetrokken gezichtje weer uit te komen. Het hoofd verscholen in de jas. Hup de Louwschepoort in. Nu zit er een massagesalon op de plek van pagina 114. En hetzelfde tafereel blijft zich afspelen. Ik kan je verklappen, de bezoekers van de massagesalon zijn nog steeds niet op zoek naar steunzolen bij Hoskam en hebben ook geen last van een stijve nek.
De Hinthamerstraat en de Schilderstraat zijn veranderd. De sexshops zijn al jaren verdwenen. De Schilderstraat is een prachtig straatje geworden. De Hinthamerstraat blijft kleurrijk. En met koffieshops en het inloopschip voor daklozen nog steeds een straat waar altijd wat te doen is. Positief en negatief.

1 Reacties uitgeschakeld voor De Schilderstraat 1492 02 oktober, 2019 Column oktober 2, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren