Iets om eens over na te denken
Auteur:

Iets om eens over na te denken

Schapenmarkt 2 en 4

Vorige maand schreef ik over mijn angst voor leegstand onder de detailhandel. Helaas kwam nog geen drie dagen later het bericht van Hudsons Bay. Een verlies voor de stad. Want mijn indruk was dat ze net voet aan de grond begonnen te krijgen en wat mij betreft verdienden ze hun plek in het Bossche winkellandschap.

Het heeft wél, en dan ook maar één, voordeel. We mogen lekker fantaseren over de invulling van Schapenmarkt 2&4. En als binnenstadse woningmakelaar doe ik dit graag. Mocht de trouwe lezer dit nog niet opgevallen zijn 🙂

Het pand is, van buiten althans, prachtig. Daar merk je van binnen weinig van en ik ben bang dat dat het daar niet zo fraai is. Het object heeft ca. 9000 m2, maar veel te weinig daglicht. Met een beetje buigzaamheid en meedenken van de Monumentendienst moet het dus mogelijk zijn om de kern van het gebouw open te maken. Dit kost meters maar die zijn er dan ook genoeg. Zeker met een matige staat en originaliteit van die binnenkant lijkt het me denkbaar dat de Monumentendienst hierin mee denkt.

Dan de invulling. Het gemiddelde huishouden bestaat uit 2,1 persoon. Dit betekent dat er in een centrumgebied erg veel alleenstaanden zijn. En dat zijn al lang niet meer alleen ouderen. In toenemende mate heeft deze groep geld en zoekt men ook een sociaal aspect. Niet opgedrongen, maar wel beschikbaar. Initiatieven als KilimanjaroWonen bouwen in een collectief aan de individuele woonwensen van de kopers.

Dus stel dat er op de begane grond ruimte blijft voor winkels, op deze plek essentieel, met een groot glazen dak in het midden. Stel dat er op de eerste verdieping ruimte komt voor functies als een fitness, café/restaurant, theatertjes of iets anders cultureels. En stel dat de overige bouwlagen ingevuld worden met wonen, flexibel in oppervlak. Het huidige dakterras als een gezamenlijke buitenruimte. Geschikt ook voor wekelijkse yogalessen, fitness, rooftopbar en misschien zelfs een zwembad.

Ik geloof dat zo’n plan vlot te realiseren is. Behalve als de vleermuizen die er al wonen beschermd zijn. Dan duurt het wat langer 🙂

0 Reacties uitgeschakeld voor Iets om eens over na te denken 1058 03 oktober, 2019 Column oktober 3, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren