Wandel mee langs het oorlogsverhaal van Bets Reijnen
Auteur:

Wandel mee langs het oorlogsverhaal van Bets Reijnen

De Bossche Bets Reijnen hield in de oorlog dagboeken bij die eind oktober in boekvorm verschijnen. Aan de hand van haar ervaringen heeft de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch een wandeling samengesteld. Loop nu mee langs het oorlogsverhaal van Bets Reijnen.

Bets is 15 jaar en zit in haar laatste jaar van de Mulo als ze in 1939 aan haar dagboek begint. Eerst verhaalt ze over alledaagse meisjesdingen, maar geleidelijk aan sluipen de oorlog en bezetting haar dagboek binnen. Vanuit het perspectief van een jonge levenslustige vrouw, lezen we over toenemende schaarste en prijsstijgingen. Maar ook over de arrestatie van haar vader, een bandenfabrikant aan de Vughterstraat. Bets Reijnen houdt haar dagboeken bij tot en met de bevrijding van de stad in oktober 1944. Deze angstige tijd wordt regelmatig in de nog altijd bestaande schuilkelder achter het huis onder de fabriek doorgebracht.

De plekken die Bets in haar dagboeken beschrijft, hebben gidsen van de Kring Vrienden aaneengeregen tot een wandeling. Lopende langs de in haar dagboeken beschreven straten en gebouwen, komt het verhaal van Bets en haar familie, maar ook van ’s-Hertogenbosch tijdens de bezetting en bevrijding tot leven.

In opmaat naar de presentatie van Liefste Daggie en de herdenking van 75 jaar bevrijding van ’s-Hertogenbosch organiseert de Kring Vrienden wandelingen. Deze zijn getiteld, Van Wilhelminabrug tot Wilhelminapark, het gebied waarover Bets veel schrijft. Tijdens de wandelingen worden passages uit de dagboeken voorgelezen. Ter afsluiting is er een bezoek aan de schuilkelder waar familieleden van Bets ook een paar dagboekfragmenten voorlezen.

Data: zondag 6, 13 en 20 oktober
Tijd: 11.00,12.00 en 13.00 uur
Duur: 1,5 uur, exclusief bezoek schuilkelder
Prijs: € 6,00 per persoon
Start: Balie Bolwerk Sint-Jan
Kaartverkoop: www.dagjedenbosch.com

0 Reacties uitgeschakeld voor Wandel mee langs het oorlogsverhaal van Bets Reijnen 4451 04 oktober, 2019 Hotspots, Nieuws oktober 4, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren