Het Derde Rijk in Den Bosch
Auteur:

Het Derde Rijk in Den Bosch

Vergeef me dat ik nog een keer over de tentoonstelling begin die al sinds zondag 8 september in ons museum draait. Design van het Derde Rijk bedoel ik, en ik neem maar even voetstoots aan dat u er wat over gehoord of gelezen heeft. In het museum lezen we natuurlijk zo’n beetje alles wat over onze tentoonstelling verschijnt, en dat begint langzamerhand een enorme stapel te worden. En daar komen de televisie en de radio en het internet nog bij. Voor je het weet denk je dat je het middelpunt van de wereld bent. Voor de culturele wereld waren we dat misschien heel even. Een voldaan gevoel hadden we er over, niet eens vanwege de reuring, maar omdat twee jaar werk en onze ideeën over het onderwerp door veel mensen werden opgemerkt. Dat doet goed. Na de Nederlandse kranten, verschenen de Belgische en de Duitse publicaties. De radio en de televisie meldden zich. Met een reportage op het Duitse journaal ging een deur naar veel meer pers open. Op een gegeven moment hoorde ik mezelf tegen een reporter van The Guardian zeggen dat hij nog 10 minuten had voor El Pais voor mijn neus stond. Echt gebeurd. En toen The New York Times per se wilde langskomen, heb ik geloof ik tegen mijn vrienden laten weten dat mijn missie was volbracht. Mission accomplished, wat het ook precies in mocht houden. We hebben in het museum nog geen moment de tijd om iets te vieren, maar met een onderwerp als de cultuur van het nazisme voelt dat ook een beetje raar. Met die gedachte liep ik de kantooringang van het museum uit, de Waterstraat in richting de Markt om even de zinnen te verzetten en een broodje te halen. De hoek om ontweek ik net een ouder en stijlvol echtpaar. Bosschenaren in eigen stad, zo taxeerde ik. De man van het stel keek me even aan, liep terug om me een hand te geven, feliciteerde me, wenste me succes en beiden kondigden aan ‘beslist terug te komen’. We hadden onszelf niet voorgesteld, het onderwerp was niet eens genoemd. Die ontmoeting, dat voelde pas echt goed.

Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch

0 Reacties uitgeschakeld voor Het Derde Rijk in Den Bosch 869 06 oktober, 2019 Column oktober 6, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren