Het IVC is dit jaar een 5-daags festival rondom het Lied
Auteur:

Het IVC is dit jaar een 5-daags festival rondom het Lied

Dame Felicity Lott | foto: Trevor Leighton

Dit jaar richt het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) zich op Liedkunst. Een klassiek romantisch genre waarin één zanger en één pianist als duo samenkomen om het verhaal van een dichter en een componist in alle kwetsbaarheid door te geven aan het publiek. Waar opera groots en uitgelaten kan zijn, is Lied fijnzinnig en vol van emotie. Een goed LiedDuo weet die emotie in te voelen en in de muziek te leggen. Een kunst die vele uren innige samenwerking vraagt.

door Rahul Gandolahage

De Britse Dame Felicity Lott, bekend van haar vele recitals in het Amsterdamse Concertgebouw en haar samenwerkingen met Bernard Haitink, is dit jaar juryvoorzitster: ,,Het is heerlijk om tegen het publiek te kunnen ‘praten’ met een lied. Om iets met ze te delen dat zich op zo’n persoonlijk niveau afspeelt.” Een beetje levenservaring is daarbij essentieel. Hoe zit dat dan met de duo’s in het concours? Die zijn tenslotte erg jong. Felicity: ,,Dat geeft niet. Bij jonge zangers zoek je naar verbeelding en fantasie, en respect voor de emotie achter de tekst en de muziek. Als ze ouder worden zullen hun interpretaties ongetwijfeld veranderen, maar het omgekeerde is ook waar. Jonge zangers kunnen met een interpretatie komen die compleet nieuw is voor de oudere liefhebbers als ik. Dat is geweldig.”

De Nederlandse bariton Thomas Oliemans is één van de andere vijf juryleden. Hij zal daarnaast Schuberts liedcyclus Die schöne Müllerin zingen: ,,In de basis is Lied gewoon het zingen van een liedje. Je hebt een tekst en je prevelt wat. Daarna kan zich dat ontwikkelen tot iets wat ongelofelijk ver gaat in techniek, harmonie, melodie, of moeilijke teksten. Maar het zingen van een lied is in principe de kleinste en natuurlijkste manier van uitdrukken die er is.”

Of je nou een doorgewinterde of nieuwe klassieke muziekliefhebber bent, het Lied is een heerlijke kans om je te laten verrassen en beroeren. Daarnaast heeft het IVC auteur en NRC-columnist Bas Heijne uitgenodigd om een lezing te geven over de bijzondere symbiose tussen ‘Literatuur en Lied’ en geven juryleden Felicity Lott en mezzosopraan Jard van Nes met pianisten Graham Johnson en David Selig openbare masterclasses aan de duo’s die de finale niet hebben gehaald.

Het IVC vindt plaats van 20 t/m 24 november in het Theater aan de Parade. Er zijn veertien duo’s geselecteerd die in twee halve finales proberen te bewijzen dat ze een van de vier finaleplaatsen verdienen. Kijk voor het hele programma en alle informatie op www.ivc.nu/publiek.

 

0 Reacties uitgeschakeld voor Het IVC is dit jaar een 5-daags festival rondom het Lied 1093 15 november, 2019 Interviews, Nieuws november 15, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren