Kerstvariété met de 3 W’s
Auteur:

Kerstvariété met de 3 W’s

V.l.n.r. Hans Tervoort, Ronald Schenk en Sjef Ipskamp | fotografie: Annet van Esch

Lokale helden bij Theater aan de Parade

Ze zijn geen onbekenden in het Bossche leven en al helemaal niet binnen de muren van Theater aan de Parade: Sjef Ipskamp, Ronald Schenk en Hans Tervoort. Op zaterdag 14 december keren ze samen voor de tweede keer terug naar het theater voor de nu al legendarische Kerstvariété De 3 W’s – Daar hoorden ze Engelen zingen. 073 Magazine sprak met de heren over de show én over hun haat-liefdeverhouding met kerst.

Tekst: Niels Schuller

Ronald: Het idee voor de 3 W’s is twee jaar geleden ontstaan. We zaten bij elkaar en bedachten: moeten we niet iets met kerst doen? Dat idee hebben we verder uitgewerkt en daar zijn de 3 W’s uit ontstaan, waarbij de W’s een knipoog zijn naar de drie wijzen uit het oosten.

Hans: Dat was bést spannend, want als je iets voor de eerste keer gaat doen, weet je nog niet of het aanslaat en of het publiek het ook leuk vindt. En ook gingen wij drieën voor de eerste keer een samenwerking aan. Maar we hebben allen dezelfde bloedgroep, dat scheelt al wel.

Sjef: We hebben dezelfde soort humor.

“De show is echt voor alle
leeftijden, van 8 tot 88”

Ronald: En we hebben dan ook nog hetzelfde idee over hoe zo’n avond moet verlopen. De avond moet leuk en vermakelijk zijn, maar vooral niet carnavalesk. Dat is natuurlijk wel iets waarvoor je moet waken, zeker gezien onze samenstelling en waar we mee bezig zijn. Maar we stelden voorop dat het een fijne, gezellige, ontspannen, leuke, kerstige avond moest gaan worden, zowel voor ons en zeker voor de bezoekers.

Hans: Het woord ‘kerstvariété’ is ook echt de juiste benaming voor de show en het dekt perfect de lading. We willen vooral niet in de buurt komen van blasfemie.

Sjef: Het programma is dan ook voornamelijk een vette knipoog naar kerst. Het is onderscheidend in samenzang en traditionele teksten, maar dan wel met vernieuwde arrangementen met bijvoorbeeld een beat. Iedereen kent ze en het is ook echt wel feest. Het is compleet anders dan bij een traditioneel kerstconcert.

Hans: Er zijn gigantisch veel kerstliedjes die je kunt gebruiken, maar door die één op één over te nemen en te zingen krijg je een soort ‘Blauwen Aovond met kerst’. Humor is daarnaast ook één van de kernwaarden van de show. Ronald en ik staan ook bekend binnen Oeteldonk dat er om ons gelachen kan worden. En dat moet je dan ook waarmaken. Het gevaar is dan wel dat je in het Bosch schiet en dan wordt de link met Oeteldonk weer heel snel gelegd.

Ronald: Ik vind het altijd heel erg leuk om mensen bij elkaar te brengen. De show is perfect om met je familie, vrienden, buren of ook vereniging te bezoeken. Maar ook wat wij doen met de muzikanten, de dirigent, de gastzangers en iedereen die bij de show betrokken is, is een erg prettige samenwerking.

Sjef: Wat ook leuk is: we hebben de Kerst-Feestbende, allemaal koperblazers. Het is een soort Leger des Heils-orkest. Maar dan spelen ze popmuziek, heel anders dus. Je gaat niet verzinnen dat we muziek van Michael Jackson gaan spelen met een brassband, maar we doen het wel. Dat heeft ook een heel mooi effect.

Hans: En gelukkig hebben we gastartiesten in de show die echt goed kunnen zingen. Wij kunnen wijs houden en de tonen halen, maar het is toch wel fijn dat er goede zangers bij zijn. Zoals Kelsey Ikkersheim, Marko Wetzer, Ingrid den Teuling, Maarten de Laat en Jozan van Balkom.

Ronald: Ik denk dat we daarin heel goed samenwerken. Net als vorig jaar zitten er daarom weer heel veel dingen in de show die leuk zijn, waar gelachen om kan worden zonder dat er gespot wordt met bijvoorbeeld het geloof. Maar er zitten ook serieuze momenten in waarbij we een beetje de stilte opzoeken met monologen. Het hoeft niet alleen maar lachen, gieren, brullen te zijn. Het is een mooie vermakelijke, gezellige kerstavond.

Hans: Het is echt variété. Voor alle leeftijden, van 8 tot 88. Vorig jaar hebben we het kerstverhaal uit de Bijbel gebruikt en herschreven en er een Bossche versie van gemaakt. Voor dit jaar dachten we eerst aan een Charles Dicksens-achtig verhaal. Maar opeens kwamen we uit op Engelen. Ik heb ooit het liedje gezongen: Engelen bestaat niet. En ik dacht: dat kunnen we wederom gebruiken. Dus zodoende eigenlijk. En ‘engelen’ is natuurlijk heel erg ‘kerst’.
Hans: Sjef schrijft overigens één zin, als hij dat al haalt. Hij arrangeert alles, bekijkt de teksten, doet de muziek. En dirigeert het orkest. Zorgt dat ze op tijd beginnen. We hebben niet super veel repetitietijd en om die flow erin te laten is het toch wel handig dat er iemand staat die het hele programma weet.

Ronald: Hij brengt er variatie in, de leukigheden en verrassingen.

Sjef: We werken natuurlijk met mensen die allemaal veel ervaring hebben.

Ronald: Hans en ik verzorgen het cabaret, het verhaal, de humor en de lead. Uiteraard ook de interactie met het publiek. We zijn niet persé super tekstvast, maar we improviseren graag. Als er iets gebeurt in de zaal hebben we allebei de capaciteit om het op te pakken.

Hans: Vooropgesteld: ik vind kerst heel erg leuk. Daarom vind ik ook dat het een leuke avond moet worden. Ik ben dan niet zo christelijk, of iets in die geest, maar kerst gaat er om dat je samen bent. En dit is dan ook een avond dat je samen bent met je naasten. Er is niets gearrangeerd politiek gekleurd.

“We brengen graag mensen bij elkaar.”

Sjef: Wat de motivatie van Hans is, is bij mij precies andersom. Ik heb een bloedhekel aan kerst. Maar ik vind deze avond dan ook heel erg leuk. Weet je wat het is: de avond is gewoon puur. Bij kerst heb je altijd een hoop flauwekul en zogenaamd lief en aardig voor elkaar zijn. Om elkaar de volgende dag de tent uit te jagen. Wat ik dan wel weer mooi vind aan kerst, zijn de kerstconcerten overal. Op tv wordt op kerstavond het kerstconcert vanuit het Concertgebouw uitgezonden. Dan is het weer jammer dat de klokken van de Sint Jan er doorheen jengelen en ik de helft niet kan horen.

Ronald: Het is ook ieder jaar hetzelfde liedje. Wat moeten we eten? Waar moeten we naartoe? Het is vreselijk om daar allemaal over na te denken. Maar ik vind het net als Hans een heel gezellige tijd. Het wordt allemaal wat donkerder, we steken kaarsjes aan. Het heeft iets truttigs maar ook weer iets heel gezelligs. Ik ben van christelijk-protestante huize en hecht aan kerst zelf niet een speciale waarde, het is wel een speciale tijd van het jaar. Ik wil er dan ook niet de spot mee drijven, want ik weet dat het bij heel veel mensen toch gevoelig ligt. Maar het is dan ook een mooie tijd om samen te zijn en dingen te delen om in de sfeer te komen. Dat vind ik een bijzondere tijd. Het is een mooie rustperiode.

Sjef: Behalve dan die klokken van de Sint Jan.

Hans: Ga gewoon op de Maaspoort wonen, daar heb je er geen last van.

0 Reacties uitgeschakeld voor Kerstvariété met de 3 W’s 2122 15 november, 2019 Interviews, Nieuws november 15, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren