Schaven aan het topje van de ijsberg
Auteur:

Schaven aan het topje van de ijsberg

Angelina, Yvette en Tessa voor het Quiet kunstwerk. Gemaakt door members o.l.v. stagiaire Marlou (foto: Florence Diemont)

Quiet helpt Bosschenaren in armoede

Je schrikt er gewoon van. Van de armoedecijfers in ons welvarende, Bossche stadje. Want, zo weten ze zeker bij Quiet Den Bosch, de bijna tweeduizend mensen die bij hen staan geregistreerd zijn het topje van de ijsberg. Het werkelijk aantal Bosschenaren dat op of onder de armoedegrens leeft, ligt vele malen hoger, naar schatting gaat het om 9.600 gezinnen, waaronder 3.200 kinderen. Het zijn aantallen die je voorstellingsvermogen te boven gaan. Yvette, Tessa en Angelina van Quiet Den Bosch proberen met hun werk wat van de scherpe kantjes af te halen. Dat lijkt ze verdraaid goed te lukken.

tekst: Jacky Goossens | fotografie: Florence Diemont

Het begon ooit met een even creatief als confronterend initiatief van twee Tilburgers: de uitgave van een Quiet 500 als tegenhanger van de Quote 500. Zoals de Quote de rijkste Nederlanders portretteert, zo stonden in de Quiet de 500 armste mensen van ons land. Het sloeg in als een bom. Een bom met Quiet, een organisatie die armoede verzacht, tot gevolg heeft. Sinds 2017 is Quiet ook actief in Den Bosch met Yvette Hurkens (52), Tessa van Berkel (41) en Angelina Hoedemakers (50), die Quiet Den Bosch op de kaart hebben gezet. En willen houden. “Waarbij het er vooral om gaat het leven in armoede een beetje te verzachten en te zorgen dat mensen zich weer wat sterker voelen en zich durven laten zien. We hebben namelijk echt niet de illusie dat we het kunnen oplossen. Armoede, stille armoede, is ontzettend pijnlijk om te zien. Zeker als je weet dat mensen er niets aan kunnen doen dat ze in die situatie terecht zijn gekomen. En dat zijn er best veel. Ook mensen die gewoon werken, hard werken zelfs. Ze krijgen simpelweg de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt”, vertellen Yvette en Tessa.

Extraatjes zitten er niet meer in
Armoede gaat niet alleen gepaard met veel (geld)zorgen, maar zorgt ook voor schaamte. Waardoor je je huis niet meer uitkomt en het contact met de wereld kwijtraakt. Die schaamte overwinnen is een belangrijke eerste stap. “We hebben op dit moment zeshonderd ‘members’ die die stap hebben durven zetten. Waarbij het goed is om te weten dat één member staat voor één huishouden. Omgerekend kun je dus zeggen dat bij Quiet Den Bosch 1800 Bosschenaren staan geregistreerd. Het topje van de ijsberg, want het gaat om veel, veel meer mensen. Maar die kennen we niet, omdat ze zich teveel schamen om er mee naar buiten te treden. Wat wij ook heel goed begrijpen, maar o, wat zouden we ze graag helpen.” Want Quiet zou ook voor hen écht iets kunnen betekenen. “We proberen vooral weer een beetje kleur te geven aan het leven. Door dingen voor ze te regelen die ze zich niet kunnen veroorloven, de extraatjes die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn. Dat kan gaan om kaartjes voor de Efteling, een etentje in een restaurant, de kapper, een kinderfeestje, fietstassen, fietsen, beha’s, kerstpakketten, cadeaubonnen.… We hadden laatst zelfs een hele partij badjassen om te verdelen! En als je dan ziet wat dat met mensen doet! Echt, ongelofelijk. Ze staan hier soms met tranen in hun ogen, helemaal geëmotioneerd. En niet alleen omdat ze iets ‘krijgen’, maar ook omdat er bij hen wordt stilgestaan, aan ze wordt gedacht, er aandacht voor ze is. Laatst zei iemand die een uitje had gehad: ‘we hebben zo genoten, we werden als gewone mensen behandeld’. Dat dus.”

Zonder sponsoren, geen Quiet
Een vraag die veel mensen misschien zal bezighouden is hoe Quiet aan al die extraatjes komt en hoe de extraatjes bij de mensen komen. Het antwoord op die vraag is wat Quiet is: een community en netwerkorganisatie. Tessa en Yvette weten het haarfijn uit te leggen: “Alles staat of valt met de sponsoren en donateurs die zich aan Quiet hebben verbonden. Dat gaat enerzijds om geld en subsidie waar wij bijvoorbeeld van kunnen worden betaald. En anderzijds om bedrijven en organisaties die spullen beschikbaar stellen. Zoals de badjassen! Maar ook een etentje in een restaurant, een borrel in de kroeg, een dagje uit naar een pretpark, naar het tennistoernooi in Rosmalen, een avondje theater… Je kunt het zo gek niet bedenken. We werken inmiddels met 176 sponsoren die allemaal op hun eigen manier een bijdrage leveren! Je snapt dat we die enorm dankbaar zijn voor wat ze doen. Zonder hen zou Quiet Den Bosch niet kunnen bestaan.”

Eerlijk systeem
Maar hoe bepaal je nou wie voor welk extraatje in aanmerking komt? “Ook daar hebben we een systeem voor. Alle members die bij ons staan ingeschreven, zijn aangemeld via het ‘Netwerk tegen Armoede’ waarin tal van (maatschappelijke) organisaties zijn vertegenwoordigd zoals bijvoorbeeld de Voedselbank. Daarnaast is er een online systeem waar onze members kunnen aangeven voor welk ‘extraatje’ ze graag in aanmerking komen. Daar hebben we categorieën voor gemaakt zoals bijvoorbeeld de categorie huishouden, kinderen, sport, onderwijs, cultuur, etcetera. Vervolgens bepaalt het systeem wie waarvoor in aanmerking komt. Het gebeurt dus helemaal eerlijk en neutraal, zonder dat wij of degenen die het hardst roepen daar invloed op uit kunnen oefenen. Er kan niemand worden voorgetrokken of worden achtergesteld. Iedereen is gelijk.”

Quiet en Iris Hond
Zaterdag 23 november geeft concertpianiste Iris Hond een bijzonder concert in Den Bosch: Quiet Winter Concert. Wie een ticket voor deze onvergetelijke avond koopt, geeft een Quiet-member de kans om dezelfde onbezorgde en muzikale avond te beleven. Iris zal o.a. prachtige muziek van Ludovico Einaudi ten gehore brengen. “Ik hoop dat de mensen na afloop van het concert aandacht hebben voor elkaar en liefde geven die ze verdienen en het besef krijgen dat je door even te praten zo’n verschil in iemands leven kan maken. Het wordt echt een heel bijzondere avond waarin twee werelden elkaar ontmoeten”, aldus Iris. Hoe meer budget er wordt opgehaald, des te meer members van Quiet 23 november kunnen genieten.
Kaarten voor dit concert zijn te koop via het Theater aan de Parade.

Mooie, ontroerende momenten
Het werk van Tessa, Angelina en Yvette bestaat uit verschillende componenten: het vinden en betrokken houden van de sponsoren, het bij elkaar brengen van ‘vraag en aanbod’, de mensen die het nodig hebben laten weten dat Quiet bestaat én zorgen dat ze er gebruik van durven maken. “Dit laatste is misschien nog wel het moeilijkste: mensen uit hun isolement halen, zorgen dat ze de stap durven zetten. Daarom proberen we bij alles wat we doen, het zo laagdrempelig te maken. Zo hebben we op de vrijdagochtend altijd een inloop. Met koffie en iets lekkers erbij. Er komen dan gemiddeld zo’n vijftig mensen en dat werkt goed. Ze ontmoeten elkaar en kunnen ervaringen delen. Ze komen letterlijk en figuurlijk over de drempel van hun huis. Ook zorgen die ochtenden voor mooie, ontroerende momenten. Wij zien dan met eigen ogen hoe mensen worden geraakt, hoe blij ze zijn. Daar doe je het wel een beetje voor en het maakt ons werk bijzonder: als Bosschenaren andere Bosschenaren helpen. Hoe mooi is dat?!”

Goed gevoel
En die miljonairs uit de Quote 500? Denken zij er ook zo over? Ze moeten zich toch aangesproken hebben gevoeld na het verschijnen van de Quiet 500? “Ja hoor, zeker. Er zijn er zeker een aantal die zich dat hebben aangetrokken. En ook mee aan de wieg hebben gestaan van Quiet Den Bosch. We gaan geen namen noemen. Voor ons zijn alle donateurs, groot en klein, even belangrijk. We denken, we hopen dat zij een beetje ervaren, wat wij ook ervaren: dat het fijn is om iets voor een ander te doen. Laatst vertelde de eigenaresse van een restaurant dat zij en haar personeel zo’n geweldige avond hadden gehad nadat een aantal members van Quiet bij haar hadden gegeten. Ze werd helemaal blij van hun blije koppies, ze had zó’n dankbare gasten gehad. Als een sponsor aan ons vraagt wat hij terugkrijgt voor zijn donatie, moeten we altijd aan haar denken. En is ons antwoord kort en duidelijk: een goed gevoel.”
Wil je meer weten over Quiet Den Bosch of wil je je opgeven als donateur?
Ga dan naar: www.quiet.nl/den-bosch/

0 Reacties uitgeschakeld voor Schaven aan het topje van de ijsberg 1358 15 november, 2019 Interviews, Nieuws november 15, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren