‘Ik breng mensen bij elkaar die iets kunnen’
Auteur:

‘Ik breng mensen bij elkaar die iets kunnen’

Foto: Cees Slegers verhaalt over het ‘s-Hertogenbosch van weleer. 

In gesprek met Peter Muller, mede-initiatiefnemer van de Bossche Tijdmachine

 De historische app waar steeds meer bezoekers aan én inwoners van de stad gebruik van maken is een initiatief van de Bossche Tijdmachine. Onder deze toepasselijke naam maakt dit productiehuis, bestaande uit vijf actieve Bosschenaren, afgestudeerd als Boschloog, wandel- en fietsroutes in opdracht en in samenwerking met lokale of regionale partners. Peter Muller, secretaris en mede-initiatiefnemer van de Bossche Tijdmachine, vertelt: ‘Wij nemen daarbij de techniek voor onze rekening en maken en regisseren de video-opnamen. We zorgen voor de editing en plaatsing van de route in een (web-)app. Geschiedkundig geschoolde verhalenvertellers als Cees Slegers, Jan de Wit, René Kok, René Bastiaanse en Frans van Gaal leveren de kennis en een mooi verhaal. Annemieke Kamoschinski vertelt als dochter van een verzetsstrijder op indringende wijze over verzet en verraad in de Bossche historie.’

Tekst Frans van Gaal

Peter Muller  vervolgt: ‘De Bossche Tijdmachine wil belangrijke perioden in de tijd doen herleven voor bezoekers of bewoners van de stad ’s-Hertogenbosch. Niet diepgaand of ingewikkeld maar gewoon door digitale wandelroutes per thema via je smartphone of tablet.’  

Medialeerpark
Peter Muller is gepensioneerd directeur van het Van Maerlant College, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in ’s-Hertogenbosch. Hij ontwikkelt graag nieuwe initiatieven. Het Medialeerpark is er zo een, een bijzonder leerplatform. Hij vertelt: ‘De leerlingen zijn er heel praktijkgericht. Ze willen in beweging zijn terwijl ze leren. Ik kon daarbij een beroep doen op zeer betrokken en geëngageerde docenten. Mijn kwaliteit bestond erin mensen bij elkaar te brengen.’

De school werd befaamd om de bijzondere relatie met de lokale omroep Boschtion en later DTV. Dat resulteerde in het Medialeerpark. Peter hierover: ‘De een, de school, had behoefte aan praktijkleerplekken. De ander, toen nog Boschtion, had menskracht nodig om al het werk te doen. De kinderen hadden plezier in het leren. Inmiddels werkt de school succesvol samen met DTV, de lokale omroep die het stokje van Boschtion heeft overgenomen. Ik bracht school en lokale omroep bij elkaar. De rest ging vanzelf, bijvoorbeeld ook de samenwerking tussen het Van Maerlant College en DTV.’ 

Boschlogie
Terug naar de app van de Tijdmachine. De ontstaansgeschiedenis voert terug naar een ander bijzonder cultuurhistorisch initiatief, Boschlogie, de populaire vrijetijdscursus over de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch. Peter vertelt: ‘Een volledig afgestudeerd Boschloog heeft tenminste drie jaargangen Boschlogie gevolgd. Hij heeft zich ook nog eens verdiept in thema’s Jeroen Bosch, industriële archeologie of Carnaval. Maar dan of daarna? Wat doe je met al die kennis?’ Er zijn Boschlogen die aan de slag gaan als gids of rondleider bij de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, er zijn er ook die schipper op de Binnendieze worden. Maar dat doet niet iedereen. Peter Muller vervolgt: ‘Wij vroegen ons af: wat doen wij? Welnu, zo ontstond het idee en de uitwerking van de Tijdmachine. Wij houden de Tijdmachine in de lucht. En we nodigen docenten en  andere afgestudeerde Boschlogen uit historische verhalen te vertellen.’   

Historische sensatie
Hoe werkt de app van De Bossche Tijdmachine? De wandelaar staat op een bepaalde plek, bijvoorbeeld bij het Stadhuis. Daar kan hij luisteren en kijken naar het verhaal over NSB-burgemeesters in ’s-Hertogenbosch. Iedere video duurt één tot twee minuten. 

Peter Muller licht toe: ‘Het is niet direct een wandeling die je van punt A naar punt B dient te lopen, je kunt je ook beperken tot het lopen naar enkele punten en hier kijken wat zich op dit punt vroeger afspeelde. Zo kun je van de ene in de andere historische sensatie stappen.’
Nog een voorbeeld, het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Hoe zag dat eruit? Voor een deel ging het leven van de Bosschenaar door zoals het voor de oorlog was. Maar hij kreeg ook te maken met tekorten aan voedsel, luchtgevaar, verduistering en uitgaansverboden. De Duitse soldaat verscheen in het straatbeeld, zo af en toe zijn er relletjes rond Duitsers en NSB’ers.  

Cees Slegers vertelt bij het Theater aan de Parade dat de Bosschenaar ook nog gewoon naar de bioscoop, het theater en het voetbalveld ging. Hij zocht in de donkere tijden immers ook verstrooiing.   Voor de Bosschenaar die van Joodse afkomst was veranderde het leven drastisch. Op het Loeffplein, vroeger was daar volkswijk de Pijp, vertelt Frans van Gaal over de  gebroeders Voltijn, Joodse Bosschenaren, wonend in de Pijp en actief bij de Kikvorschen en voetbalclub BVV. Ze werden in 1940 bijna ineens buitengesloten van het leven dat ze gewend waren. In 1943 werden ze in de gaskamers van Auschwitz vermoord.    

Bij elkaar brengen
Peter Muller is woordvoerder van De Bossche Tijdmachine maar hij kan zichzelf en zijn rol relativeren: ‘Ik zeg het heel eerlijk, eigenlijk heb ik nergens verstand van. Ik heb wel veel contacten in de meest uiteenlopende kringen en netwerken. Dat benut ik dus goed. En zo ontstaan er vaak nieuwe dingen. Dat lukt wel eens niet. Ik zet mensen bij elkaar die iets aan elkaar kunnen hebben, elkaar kunnen aanvullen, noem maar op. Mijn broer, Paul Muller had een reclamebureau en weet mensen te triggeren met (nieuwe) media. Hans van Hulsel weet veel van digitale leeromgeving en zo heeft ieder zijn rol.’ 

Wat zijn de ambities? Peter Muller: ‘Ik wil zeker wel iets met Piet Lathouwers – de oude Peer van den Muggenheuvel – gaan doen. Natuurlijk moet het over carnaval gaan. Die man is een hele goede verteller. Hij kan natuurlijk prachtige carnavsalsverhalen vertellen.’ 

Een tijdreiziger als Peter droomt en mijmert regelmatig. Peter hierover: Ik denk wel eens aan een combinatie tussen Bossche encyclopedie en Tijdreiziger? Die kun je ook bij elkaar brengen. De Bossche encyclopedie is echt een Bossche wikipedia of encyclopedie. Daar moeten wij met levende getuigenissen in de vorm van verhalen door mensen toch iets aan toe kunnen voegen.’

 

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Ik breng mensen bij elkaar die iets kunnen’ 1536 30 november, 2019 Interviews, Nieuws november 30, 2019

Facebook Comments

Digitaal bladeren