Mondkapjes voor iedereen
Auteur:

Mondkapjes voor iedereen

Mondkapjes zien we steeds vaker in het straatbeeld. Vanaf 1 juni is het zelfs verplicht om in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Wethouder Kâhya: “Het is belangrijk dat voor iedereen, die daar behoefte aan heeft, een mondkapje beschikbaar is. Ook voor de inwoners die niet gemakkelijk een mondkapje kunnen aanschaffen. Fijn dat vrijwilligers inwoners gaan helpen om er zelf een te maken. De zelfgemaakte mondkapjes stellen we ook beschikbaar aan inwoners die ze zelf niet kunnen kopen.”

Workshop mondkapjes maken
De vrijwilligers van Stichting VEADS (Voor Elkaar Aan de Slag) en Bij Katrien geven een workshop waarin zij andere inwoners leren om zelf mondkapjes te maken. Want niet-medische mondkapjes kunnen door iedereen gemaakt worden, volgens de rijksoverheid. Daarnaast willen de vrijwilligers samen met de deelnemers van de workshops extra mondkapjes maken voor inwoners die deze niet gemakkelijk kunnen aanschaffen.De workshop zal in juni drie keer gegeven worden op de dinsdagavond Bij Katrien. De eerste workshop vindt plaats op dinsdagavond 16 juni. Vanwege de maatregelen rondom corona zal het aantal cursisten beperkt zijn. Deelname is gratis en aanmelden kan via voorelkaaraandeslag@gmail.com. Ook kan de workshop via Facebook gevolgd worden.

 

Mondkapjes voor anderen
De extra mondkapjes die tijdens de workshop worden gemaakt, worden uitgedeeld aan inwoners die ze nodig hebben maar zelf niet de (financiële) middelen hebben. Dit zal gedaan worden via Bij Katrien en organisaties zoals Quiet, die zich inzetten voor het bestrijden van armoede in onze gemeente.

Challenge
Tijdens de workshop worden de deelnemers uitgedaagd om een zo’n mooi mogelijk mondkapje voor een ander te maken. Ook inwoners van ’s-Hertogenbosch kunnen aan deze challenge deelnemen. Door een foto van hun gemaakte mondkapje te delen op social media met de hashtag #mondkapje073 (tot uiterlijk 30 juni). Op 7 juli wordt er een prijs uitgereikt aan de winnaar tijdens de finale bij BOEL Bazaar aan het Hinthamereinde.

Instructies van de Rijksoverheid
De Rijksoverheid benadrukt dat een niet-medisch mondmasker niet zorgt voor bescherming van jezelf, maar bijdraagt aan de bescherming van de mensen om je heen. Niet-medische mondkapjes kunnen door iedereen gemaakt worden. De overheid heeft hiervoor zelfs instructies gemaakt. Ook kan men in de instructies lezen over het juiste gebruik van een mondkapje. Zo moet je voor het opzetten en na het afzetten van het mondkapje de handen wassen. Ook is het de bedoeling dat als het kapje eenmaal goed zit, er niet meer met de handen aangezeten wordt. Klik hier voor de instructie voor het maken van een niet-medische mondkapje.

Samenwerking
Het initiatief om anderen te leren om zelf mondkapjes te maken én deze aan mensen te geven die dit nodig hebben, is gezamenlijk opgezet door Stichting VEADS, vrijwilligersorganisatie Galant, Bij Katrien en de gemeente.

0 Reacties uitgeschakeld voor Mondkapjes voor iedereen 4400 16 juni, 2020 Nieuws juni 16, 2020

Facebook Comments

Digitaal bladeren