Voorzitter FC Den Bosch Huub van Mackelenbergh: ‘Verbinden op alle fronten’
Auteur:

Voorzitter FC Den Bosch Huub van Mackelenbergh: ‘Verbinden op alle fronten’

Tekst: Hans van Kasteren | fotografie: Olaf Smit

FC Den Bosch benoemde met ingang van 1 juli een nieuwe (vanzelfsprekend onbezoldigde) voorzitter: Huub van Mackelenbergh. Beroepshalve runt Huub een trainingsbureau, organiseert workshops en inspiratiesessies. Verder is hij een veelgevraagde dagvoorzitter voor tal van – zeer diverse – organisaties en hij is ook in het ‘Oeteldonkse’ geen onbekende. Huub treedt aan in niet bepaald de meest succesvolle of gemakkelijkste fase in het bestaan van FCDB. Reden genoeg voor Hans van Kasteren om met Huub van Mackelenbergh (ook columnist van 073Magazine) een ‘bakkie te doen’ in de catacomben van De Vliert.

Je hebt onlangs gezegd: ‘Ik pas bepaald niet in het standaardplaatje van een voetbalvoorzitter’. Leg dat eens uit.
Huub: “Ja, dat klopt. Ik rijd niet in een ‘vette auto’, kom zelfs vaak met m’n fietske naar De Vliert. Ik ben geen ‘mijnheer met een dikke portemonnee’. Weet je, ik ben eigenlijk niet eens een typische bestuurder. Maar ik ben wel iemand die kan verbinden, die kwaliteiten ziet, (h)erkent en waardeert. Zo’n bestuurder wil ik dus zijn: iemand die aanspreekbaar en bereikbaar is, iemand die kan vragen en luisteren. Ik wil graag allen die bij de club zijn betrokken, op welk terrein dan ook, het gevoel geven dat dit een fijne en leuke club is. Dat we met dat gevoel verdomd veel kunnen bereiken, ook al heeft dat wellicht wat tijd nodig. Let wel, daarmee verlies ik niet uit het oog dat er zeker problemen zijn geweest. En die zal ik niet uit de weg gaan, maar ik wil elk probleem aanpakken met een positieve grondhouding. Ik zeg: oplossingen zitten altijd in een dialoog, nooit in een conflict. In het verleden is er in en om FC Den Bosch te veel ruzie gemaakt. Daarmee win je niet. Ik wil er naar streven dat iedereen die bij FCDB is betrokken het naar de zin heeft!”

Je noemt FC Den Bosch ‘mijn clubke’
Huub: “Ja, mijn clubke, zeker weten. En al heel lang. Als kind zat ik al bij elke thuiswedstrijd op de tribune. Sterker nog, ik ging heel vaak naar de trainingen kijken. Het waren mijn helden, die spelers van toen. En nog steeds ben ik als het even kan bij de wedstrijden. En als dat af en toe niet lukt, dan volg ik het scoreverloop stiekem op mijn mobiel. Dat doen heel veel Bosschenaren heb ik wel eens gehoord, ook al zitten ze bij wedstrijden niet op de tribune. Wist je dat? Dat betekent dus dat er ergens wel degelijk een band is tussen de stad en de club. En juist dié Bosschenaren willen we bereiken. Mijn droom is dat er weer zo’n FC Den Bosch ‘winkeltje’ in de stad komt, waar je allerlei FC Den Bosch items ziet, waar je gewoon lekkere FC Den Bosch videobeelden kunt zien. Het doelpunt van Jan van Grinsven (onze keeper destijds!) bijvoorbeeld, ik noem maar wat. Of de fameuze hattrick van Wim van der Horst tegen Ajax! FC Den Bosch moet weer van de stad worden en de stad weer van FC Den Bosch. Dat is een mooie uitdaging. FC Den Bosch moet dus weer het clubke van de Bosschenaren worden en van de mensen uit Rosmalen, Vught, Boxtel, Nuland, Vlijmen, Helvoirt, Berlicum, Gestel, afijn noem maar op. Dat is wat we willen bereiken. In dat verband wil ik graag wijzen op een initiatief van onze club: ‘De Foundation’. Dat is een enthousiaste groep mensen, die zich er op toeleggen de band tussen club, stad en regio hechter te maken. Wie daarvan deel uitmaken? Nou, onder meer Jan-Hein Schouten (oud voorzitter, red.), vertegenwoordigers van bedrijven en (let op) ook vertegenwoordigers van de M-side. Daar kom ik later nog op terug, op de M-side. Nu we het toch hebben over de regionale functie en impact van FC Den Bosch: we streven er echt naar zoveel mogelijk regionale talenten aan ons te binden. Want ook dat versterkt de band tussen stad, regio en FCDB. Of het gaat lukken? De tijd zal het uitwijzen, maar ik ben er optimistisch over. Onlangs nog speelde ons eerste elftal een oefenwedstrijd tegen Roda JC. Negen spelers van de basiself in die wedstrijd kwamen voort uit onze eigen jeugdopleiding!”

‘Zo’n bestuurder wil ik dus zijn: iemand die
aanspreekbaar en bereikbaar is,
iemand die kan vragen en luisteren’

FC Den Bosch over pakweg vijf jaar?
Huub: “Ik weet zeker dat er hier erg veel mogelijk is, maar vanzelfsprekend hebben we sponsors nodig. Eventueel in combinatie met investeerders, partijen die kapitaal inbrengen. Juist daarom zoeken we zoals zojuist al gezegd naar een versteviging van de banden tussen club, stad en regio. Juist daarom willen we investeren in onze jeugdopleidingen, in een succesvolle regionale en uiteindelijk wellicht landelijke impact daarvan. Daarnaast, vanuit mijn voorzitterschap, nog deze opmerking: we doen alleen dingen waar we vandaag beter van worden en morgen geen spijt van krijgen. En, terugkomend op je vraag: als we stad, regio en investeerders op eerder genoemde gronden aan ons kunnen binden dan is er heel veel mogelijk. Ik ben dus positief over de ontwikkelingen in de komende vijf jaar. Ja, ik denk aan nacompetities, aan promotiekansen! Maar we hebben wat tijd nodig. Fusiegesprekken met bijvoorbeeld RKC, Willem II, Top Oss, een ‘FC Brabant’? Nee, dat soort overleg is nu volstrekt niet aan de orde. Wat wel aan de orde is en eigenlijk hartstikke mooi: nogal wat oud-spelers van FC Den Bosch zijn bij ‘ons clubke’ betrokken. Wat voorbeelden? Paul Beekmans verzorgt trainingen, Wim van der Horst is nauw betrokken bij ons scouting apparaat, Jan van Grinsven zet zich in als ambassadeur van de club en Jan Gösgens is Manager Voetbalzaken. En er zijn gesprekken om nog meer oud-spelers bij de club te betrekken”.

‘FC Den Bosch moet weer van de stad worden en
de stad weer van FC Den Bosch’

We moeten het toch even noemen: FC Den Bosch kwam tot voor kort niet altijd positief in het nieuws.
Huub: “Vertel mij wat. Natuurlijk moet er in de media aandacht zijn voor de negatieve aspecten, maar is er die aandacht ook voor de positieve kanten van onze club en onze fans? Veel te weinig, vind ik. Een voor de hand liggend voorbeeld is natuurlijk de thuiswedstrijd tegen Excelsior van afgelopen seizoen. Ja, daar zijn nare dingen gebeurd. Maar er gebeurt zeker heel veel positiefs op het blauw-witte vlak. We hebben ongeveer 50 ‘uitgestoken handen’ gesprekken gevoerd met instanties, individuen, supporters en sponsors. Er is behoorlijk geïnvesteerd in het contact met de officiële supportersplatformen. We hebben het dan samen over faciliteiten en sociaal preventief supportersbeleid. En er was natuurlijk de hele leuke seizoenkaart campagne waarin supporters en betrokkenen rondom de club centraal stonden. Nog iets heel positiefs: onze supporters hebben op eigen initiatief de tribunes waar zij zich bevinden (de M-side dus) een prachtige make-over gegeven. Iedere stoel heeft een ‘new look’ gekregen. Fantastisch.
Verder gaan we in alle pilots van de KNVB participeren om diversiteit, begrip en tolerantie te bevorderen rondom een betaald voetbal organisatie. Heel leuk is ook het educatieve project ‘mini M-side’, waarin we jonge supporters leren hoe ze een goede supporter kunnen zijn. En tot slot wil ik benoemen dat we in sessies nadenken over onze positionering. Hoe willen we gezien worden als club. Braaf? Ik denk niet dat ‘braaf’ de uitkomst zal zijn. Verbonden, ambitieus en eigenzinnig, dat lijken me betere typeringen”.

1 Reacties uitgeschakeld voor Voorzitter FC Den Bosch Huub van Mackelenbergh: ‘Verbinden op alle fronten’ 4699 25 augustus, 2020 Interviews, Nieuws augustus 25, 2020

Facebook Comments

Digitaal bladeren