‘Mijn allergrootste droom is dat mijn twee kinderen  een fantastisch leven krijgen’
Auteur:

‘Mijn allergrootste droom is dat mijn twee kinderen een fantastisch leven krijgen’

Horecatijger Chris Verwoerd wil ten strijde trekken tegen klimaatverandering

Als je hem tegenkomt in de stad denk je: ik ken die gozer. Maar waarvan eigenlijk? De bloemenkraam op de markt, het Levenslied, DIT, Plaats Royal, Bar35? Het kan allemaal. Want Chris Verwoerd (38) is inmiddels eigenaar van (hamburger)Bar35, heeft van alles en nog wat gedaan en kent de halve, zo niet de hele stad. Met Eric van der Zande van rugbyclub The Dukes en Debbie de Noorlander van NomNom stampte hij het corona-proof Zomerterras Zuid uit de grond. En hoe! Wat een plek daar aan de Hekellaan, een heuse Bossche Rivièra! Leuk, leuk, leuk, maar als het aan Chris ligt, houdt hij zich over een jaar of vijf toch echt met andere dingen bezig.

Tekst: Jacky Goossens | Fotografie: Olaf Smit

Het zindert van de hitte, op het Zomerterras Zuid, een van de pop-up terrassen die een direct gevolg zijn van de coronacrisis en voor nieuwe schwung zorgen in de stad. De in Hilversum geboren, in Rosmalen opgegroeide en al jaren in Den Bosch woonachtige Chris lijkt nergens last van te hebben. Behalve dan misschien van de lege bankjes en stoeltjes. “De eerste paar weken regende het pijpenstelen en nu is het bloedheet, in beide gevallen bepaald geen terrasweer. Da’s balen, maar het is zoals het is, we doen er alles aan om er hier iets leuks van te maken”.

‘Ik ben helemaal gek van cijfertjes, maar geld interesseert
me geen fluit’

Met een schelms lachje klopt hij op de houten tafel en wijst naar de andere zitplaatsen. “Al die bankjes en tafels zijn van ons. Speciaal laten maken door een vriend waar ik nog iets van tegoed had. Dat scheelt een hoop geld want je wilt niet weten wat je anders aan huur zou moeten betalen. Als het lukt om zo de kosten te drukken, heb ik daar echt lol in. Geld of veel geld verdienen interesseert me geen fluit, maar iets slim doen, de cijfertjes en rekensommetjes, dat is wel mijn ding. Ondernemen betekent voor mij: creatief zijn, nieuwe dingen bedenken, lef hebben, risico’s durven nemen en kunnen accepteren dat het niet altijd gaat zoals je had gehoopt. Dat hoort er allemaal bij. En delen, zoveel mogelijk delen, een ander iets gunnen. Hoe meer mensen er iets aan hebben, hoe fijner ik het vind.”

Van wie hij dat ondernemen heeft? “Geen idee. Ik kom uit een heel fijn, warm nest, maar kan niet zeggen dat we een ondernemersgezin zijn. Mijn vader heeft altijd bij de bank gewerkt en mijn moeder was productieleider bij de tv. Heel leuk trouwens, want ik mocht vaak met haar mee naar de opnames van Koffietijd, Koken met Sterren en dat soort programma’s. En ook allerlei klusjes doen. Mijn eerste salarisstrook was van John de Mol: 150 gulden! Die salarisstrook heb ik nog steeds. En er waren andere leuke dingen. Mijn zus en ik waren de eerste ‘gasten’ in Telekids, ik heb een biertje gedronken met Robbie Williams en gevoetbald met bekende mensen. Maar dat ondernemen, tja, misschien heb ik het wel van mijn twee opa’s. De een zat in de bloemen en de ander was slager, dus het zal wel iets meer dan toeval zijn dat ik met bloemen op de markt heb gestaan en eigenaar ben van een hamburgerbar, haha.”

Recyclebare rugbybitjes, winterparadijs en minder ‘plastic soep’

Zoals het bij een ondernemer in hart en nieren gaat, is Chris altijd wel bezig met nieuwe plannen, met kijken hoe iets nóg beter kan. “Dat geldt natuurlijk voor de formule van Bar35, maar we zijn ook aan het kijken of het terras dat we nu hebben gebouwd iets permanents kan worden. Ook in de winter dus. Je zou er dan bijvoorbeeld een winterparadijs van kunnen maken.” Hij kijkt eens rond: “Moet je eens zien: de plek is gewoon perfect, ik zie het al helemaal voor me. We hebben er al wel met wat mensen over gesproken, maar het is een idee en nog niet concreet. We moeten eerst weten of we hier verder mogen, daar staat of valt alles mee. We zullen het zien.”

En er zijn andere plannen, echte toekomstplannen. Plannen die je niet direct verwacht uit de koker van een horecaondernemer. “Ik heb een hekel aan milieuvervuiling en ben gek op de natuur, heb respect voor de natuur. Daarbij ben ik totaal niet materialistisch ingesteld, dat interesseert me niets. Dat heb ik van mijn moeder trouwens. Mijn moeder is zich heel erg bewust van duurzaamheid, het milieu, onze planeet en hoe we die om zeep aan het helpen zijn. Dat heeft ze mij meegegeven. En ook dat als je er iets aan wilt doen, dat altijd bij jezelf begint. Zoals het scheiden van afval bijvoorbeeld. Het zijn misschien kleine stapjes, maar het zijn stapjes in de goede richting. Ik ben ook samen met een oude rugbymaat, Glenn Boelens van Environmental Care Products bezig met volledig recyclebare rugbybitjes die je gewoon in de groenbak kunt gooien. Ik zie die plastic dingen altijd rondslingeren bij de rugbyclub en word daar eigenlijk best een beetje boos over. Hopelijk kunnen we met de milieuvriendelijke bitjes van Glenn voor wat minder ‘plastic soep zorgen.”

‘Met het klimaat gaat het echt de verkeerde kant op!’

En zo komen we uit bij de idealist en ‘dromer’ Chris Verwoerd. “Ik lees veel en kijk ook veel documentaires over het milieu, de opwarming van de aarde, de klimaatverandering. Daar word je niet vrolijk van, het gaat echt de verkeerde kant op. Mijn grote droom is om daar iets aan te doen. Nou, da’s niet helemaal waar: mijn allergrootste droom is dat mijn twee kinderen een fantastisch leven krijgen. Maar als ik moet zeggen waar ik mezelf over vijf jaar zou willen zien, heb ik wel een duidelijk plaatje voor ogen. Ik heb Bar35, ben dus eigen baas, maar hoef me daar niet meer veel mee te bemoeien en ik heb voldoende geld om van te kunnen leven. Een beetje zoals Timothy Ferriss propageert in zijn boek ‘Een werkweek van 4 uur’, heel inspirerend. Hierdoor heb ik alle tijd om na denken over hoe we bijvoorbeeld het plastic probleem zouden kunnen oplossen. Maar nog belangrijker: ook alle tijd om er ook echt iets aan te doen. Dat is wat ik zou willen en waar ik van droom.”

0 Reacties uitgeschakeld voor ‘Mijn allergrootste droom is dat mijn twee kinderen een fantastisch leven krijgen’ 4214 26 augustus, 2020 Interviews, Nieuws augustus 26, 2020

Facebook Comments

Digitaal bladeren