Auteur:

De belangrijkste kunstenaar van Den Bosch

Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch

De vorige directeur van het Rijksmuseum zei me ooit: “Timo, in Nederland bestaan maar drie soorten kunstenaars: jonge, buitenlandse en dooie.” Ik begreep wat hij bedoelde. Het culturele klimaat van startstipendia en stimuleringssubsidies in ons land kent een blinde vlek. Er is begrijpelijkerwijs veel aandacht voor jonge mensen, waarvan de talentvolle op weg moeten worden geholpen. Voor de niet-Nederlandse kunstenaars geldt gewoon: wat van ver komt is lekker. En aan de overleden kunstenaars kun je je geen buil vallen; ze hebben geen grote mond, hun naam is gemaakt en hun oeuvre afgerond. Niks meer aan doen. De blinde vlek betreft natuurlijk de oudere kunstenaar. Waar de aanname is dat de revolutie immer van de jeugd komt, heeft hij of zij niet niet langer de belofte van de toekomst. Wezenlijke ingrediënten van de hedendaagse kunst immers. Exit artistieke grijsaards en rimpelhoofden. Voor hem of haar geen opdrachten of beurzen meer. Het lijkt typisch voor ons land: in Duitsland eren ze Gerhard Richter bij leven, in België is Luc Tuymans tot schier goddelijke status verheven. In Nederland zien ze de oude kunstenaar liefst in het Rosa Spier Huis. Ik dacht hier aan toen de uitgever van de boeken van ons museum me even liet bungelen met de vraag wie de beroemdste levende kunstenaar uit Den Bosch is. Volgens hem was de kunstenaar in gedachten de beste verteller voor een verhaal over Gothic dat we volgend jaar in het museum gaan vertellen. Ik kwam er tot mijn schande niet uit beste lezers. Sterker nog, ik was even met stomheid geslagen toen zijn naam viel. Willem de Ridder! Net tachtig geworden. U wist het misschien, maar ik niet. De Fluxusman van Nederland, medeoprichter van Paradiso en De Melkweg. Die Willem de Ridder komt uit ‘s-Hertogenbosch! Ik bel hem morgen op. Voor een opdracht. Volgend jaar in ons museum. De wethouder heeft al een subsidie toegezegd voor stokoude briljante Brabantse kunstenaars.

Timo de Rijk

0 Reacties uitgeschakeld voor De belangrijkste kunstenaar van Den Bosch 714 28 augustus, 2020 Column augustus 28, 2020

Facebook Comments

Digitaal bladeren