Auteur:

De nieuwe stad

Eric Tiebosch

In welke mate gaat Corona ons leven veranderen? We mochten van Rutte en de zijnen horen dat we voorlopig nog wel thuiswerken. Hoe tegennatuurlijk ook, afstand houden blijft voorlopig belangrijk en of we mondkapjes moeten gaan gebruiken lijkt vooral een kwestie van tijd. Als het gereis van deze zomer iets heeft gebracht, dan is dat wellicht nog wel het besef dat alleen Nederland zich hierin anders opstelt. Geheel in de lijn van; geen helm op de fiets en geen medicijnen slikken bij verkoudheid, handelen wij anders dan de rest van Europa. We zijn tenslotte hét fietsland en we zijn niet van suiker. We laten het ons blijkbaar allemaal maar moeilijk opleggen maar vergeten dat we het voor een ander doen, niet voor onszelf. Even voor de buitenlandgangers, was het nou werkelijk zo erg, dat mondkapje op moeten.

We gaan dus voorlopig nog massaal thuiswerken. Dit heeft grote gevolgen. De eisen aan je woning worden anders. Regelmatig krijgen we de vraag of we een woning hebben met meer kamers. Maar het heeft ook invloed op je relatie. Was je dagindeling voorheen: acht uur slapen, acht uur thuis/samen en acht uur werken. Nu is dat ineens geen acht uur maar zestien uur samen (en acht uur samen slapen hoop ik voor je ;-). Je partner is je collega geworden en sterker nog, je kinderen ook! Naast vrijheden als je dag zelf kunnen indelen betekent het ook iets voor je effectiviteit vermoedelijk.
Hoe gaat de stad hier op reageren? Gaan we massaal af en toe de benen strekken rondom het huis? Ik denk het wél. Wel fijn dat je dan in ons gebied, het centrum en de directe rand, woont. Toch nét een leuker rondje. Kopje koffie op de hoek doen en de laatste mode in een etalage bewonderen. Gaan we elkaar juist méér, maar dan één op één, ontmoeten? Wat moeten de planologen hiermee? Parken en wandelpaden zou ik zeggen. Alle lof voor het Zuid Willemspark dus.

We gaan ook meer behoefte krijgen aan kleine betaalbare werkplekjes met basisvoorzieningen als daglicht, wifi en koffie. Daar maak je wat makkelijker je meters dan thuis. De bovenste verdiepingen van Shoeby Shop Pop-Up bijvoorbeeld of boven Stadsbrasserie Het Warenhuis. Geweldige plekken toch die nu leeg staan. Of gaan particulieren in plaats van een B&B een werkplek aanbieden? Dat lijkt me in veel gevallen een win/win.
Kortom: volop kansen voor de nieuwe stad en zijn bewoners.

1 Reacties uitgeschakeld voor De nieuwe stad 1464 28 augustus, 2020 Column augustus 28, 2020

Facebook Comments

Digitaal bladeren