Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Een openbaar laadpunt is dan handig als je thuis geen plek hebt. Op straat vind je vaak laadpunten die werken met een pas of app. Je houdt je laadpas tegen het scherm en dan begint het laden. De auto moet natuurlijk wel goed aangesloten zijn op de kabel. Sommige laadpunten werken met een vaste kabel maar bij andere moet je zelf een kabel gebruiken. Na het laden ontgrendel je het laadpunt met dezelfde pas. Op drukke plekken kan het zijn dat je moet wachten op een vrije plek. Sommige mensen kiezen ervoor om een eigen oplaadpunt aanvragen. Het laden zelf duurt soms een paar uur en gaat via wisselstroom. Snelladers werken anders en vind je meestal langs de snelweg
Hoe je begint met laden
Voor je kunt laden heb je een laadpas nodig van een aanbieder. Die pas is gekoppeld aan je naam en je rekeningnummer. Na het aanvragen van de pas kun je deze gebruiken bij verschillende laadpunten. De meeste openbare laadpunten werken met meerdere passen tegelijk. Je hoeft dus niet altijd een andere pas te nemen. Soms gebruik je een app op je telefoon om het laden te starten. In die app zie je ook of het laadpunt vrij is of bezet. Bij het laadpunt zelf sluit je eerst de kabel aan op je auto. Daarna gebruik je de pas of app om het laden te beginnen. De auto geeft vaak aan hoe lang het nog duurt. Je ziet het ook in de app terug of op het scherm van het laadpunt.
Wat je regelt met de gemeente
In sommige buurten zijn er te weinig plekken om te laden. Mensen kunnen dan een aanvraag laadpaal gemeente indienen. Dit betekent dat je aan de gemeente vraagt of ze een laadpaal willen plaatsen. De gemeente bekijkt dan of de straat geschikt is. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn voor het laadpunt. Er wordt gekeken of er andere laadpunten in de buurt zijn. Soms duurt het best lang voor je iets hoort van de gemeente. Als de aanvraag goedgekeurd wordt krijg je vaak een laadpunt in je buurt. Het kan zijn dat je de laadpaal niet privé mag gebruiken. Iedereen met een pas mag er dan laden. Je kunt meestal geen plek reserveren bij een openbaar laadpunt. Het is dus mogelijk dat iemand anders er al staat. Gemeenten proberen steeds sneller te reageren op nieuwe aanvragen.
Wat je moet weten vooraf
Je betaalt meestal per kWh als je laadt bij een openbaar punt. De tarieven kunnen verschillen per aanbieder en per stad. In de app van je pas zie je de kosten die gelden. Soms betaal je een starttarief of extra toeslag als je lang blijft staan. Het is slim om na het laden je auto weg te halen. Zo voorkom je extra kosten en geef je anderen de ruimte. Bij sommige laadpunten zie je een lampje dat aangeeft of de auto vol is. Niet elke laadpaal geeft dit duidelijk aan, dus je moet het zelf in de gaten houden. Als je een foutmelding krijgt, moet je opnieuw beginnen met laden.
Gebruik zonder veel gedoe
De meeste laadpunten werken makkelijk en zonder ingewikkelde stappen. Met een laadpas of app heb je snel toegang tot stroom. Laden in de straat is handig als je geen eigen oprit hebt.