Alle artikelen bij elkaar

Blog

Ontdek wat kwalitatieve slaapmaskers kunnen betekenen voor je nachtrust en welzijn

0

Slaap is essentieel voor elke mens. Wanneer we slapen, herstellen ons lichaam en onze geest zich van alle inspanningen die overdag geleverd werden. Al na 24 uur zonder slaap wordt ons denk- en beoordelingsvermogen negatief beïnvloed. Ook onze fysieke prestaties hebben snel te lijden onder slaapgebrek.

Slaap voldoende

Het is dan ook belangrijk om over je nachtrust te waken. Probeer als volwassene elke nacht minimaal 6 uur te slapen. Besteed in het bijzonder aandacht aan omgevingsfactoren die een negatieve invloed kunnen uitoefenen op je slaappatroon. Heb je bijvoorbeeld een partner die ‘s avonds in bed graag nog leest op zijn gsm of e-reader? Wees je er dan van bewust dat deze omgevingsfactor je uit je slaap kan houden en er kostbare uren van kwaliteitsvolle slaap verloren kunnen gaan. Overweeg in zo’n geval om voortaan een slaapmasker te dragen bij het slapen gaan.

Hou het donker

Zelfs als je geen partner hebt die de neiging heeft zijn smartphone ‘s avonds laat nog boven te halen, is het wijs om steeds een slaapmasker op te houden. Slapen in volledige duisternis heeft belangrijke voordelen voor je gezondheid. Zo val je gemakkelijker in slaap door een hogere afscheiding van melatonine (het slaaphormoon). Verder zijn er aanwijzingen dat mensen die volledig in het donker slapen minder kans hebben op depressies, op gewichtstoename, …

Toch is slapen in volledige duisternis niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Sommige slaapkamers zijn bijvoorbeeld uitgerust met gordijnen die een zekere mate van straatverlichting doorlaten. In andere slaapkamers hoor je dan weer kleine voetjes die ‘s nachts het ouderlijk bed opzoeken en daarbij steevast een nachtlampje aanzetten. Dit zijn slechts enkele van de vele gevallen waarin een slaapmasker uitkomst kan bieden: het masker verduistert en kan zelfs rustgevend werken. Probeer wel voor een masker te kiezen dat voldoende licht dicht is.

Kies voor kwalitatieve slaapmaskers

Let daarnaast ook op het materiaal waarvan je masker gemaakt is. Ga bij voorkeur op zoek naar een masker met comfortabele, verstelbare bandjes en vermijd irriterende stoffen. Kies bijvoorbeeld voor een satijnen of een zijden slaapmasker: wrijving met je huid wordt verminderd en je huid blijft beter gehydrateerd. Een zijden slaapmasker kan ook zwelling rond de ogen verminderen en kan zelfs verrijkt worden met zilverionen die de gevoelige huid rondom de ogen beschermen tegen bacteriën. Voortaan doe je jouw ogen toe en slaap je als een roosje!

 

You might be interested in …