Alle artikelen bij elkaar

Blog

Waarom een oplooprem onmisbaar is voor de aanhanger

0

In Nederland zijn tegenwoordig bijna alle aanhangers voorzien van een oplooprem. Een aanhanger oplooprem is een systeem dat ervoor zorgt dat een aanhanger tijdens het rijden en het remmen niet tegen het trekkende voertuig aandrukt. Het systeem zorgt er dus voor dat u veiliger met een aanhanger rijdt en remt.

Dat aandrukken wordt ook wel ‘oplopen’ genoemd. Vandaar de naam ‘oplooprem’. Het systeem werkt voor (bijna) alle soorten aanhangers, zoals een vouwwagen, caravan, een boottrailer of een paardentrailer.

Hoe werkt de oplooprem

Aan de dissel van een aanhanger zit bij de koppeling een schuifstuk dat in elkaar schuift op het moment dat de aanhanger tegen de auto aan gaat drukken. Hierdoor trekken de remkabels aan en wordt de remvoering tegen de binnenkant van de remtrommel aangedrukt: de aanhanger remt af. Is de oplooprem goed afgesteld, dan merkt u niets van het afremmen van de aanhanger.

Als u met een aanhanger oplooprem rijdt, is het belangrijk daar u waar mogelijk geleidelijk remt om de remdruk rustig op te bouwen en te voorkomen dat het systeem overbelast raakt.

De oplooprem doet ook zijn werk wanneer u een steile helling afrijdt. Door zijn eigen gewicht kan de aanhanger tegen de auto aan drukken, met alle gevolgen van dien. De oplooprem voorkomt dit dus.

Kan ik achteruit rijden met een oplooprem

Als u achteruit rijdt met een aanhanger, dan heeft dit hetzelfde effect als wanneer de aanhanger tijdens het rijden oploopt: hij drukt tegen de auto aan. In theorie zou de oplooprem de aanhanger dus moeten afremmen als u achteruit rijdt. Iedere oplooprem is echter voorzien van een terugrij automaat die is verwerkt in de remtrommels. Dit systeem ‘merkt’ dat de remtrommels achteruit draaien, en zorgt er voor dat de remtrommels niet tegen de remvoering drukken. Vaak voelt u wel een lichte weerstand, verder is achteruitrijden met een oplooprem geen probleem.

Van ongeremd naar geremd

Een geremde aanhanger is een aanhanger met een oplooprem. Een ongeremde aanhanger heeft een dergelijk systeem niet. Met een ongeremde aanhanger mag u vaak minder gewicht trekken dan met een geremde aanhanger. In de autopapieren staat om hoeveel gewicht het gaat. Heeft u een ongeremde aanhanger maar wilt u meer gewicht trekken (of veiliger en prettiger rijden), dan monteert u een oplooprem. Deze en andere benodigde aanhangwagen onderdelen vindt u bij een gespecialiseerde aanhangeronderdelen winkel.

Heeft uw aanhanger een oplooprem? Controleer dan regelmatig of alle onderdelen nog in goede staat zijn. Zijn onderdelen van de oplooprem of de aanhanger zelf aan vervanging toe? Aanhangwagen onderdelen koopt u bij een aanhangeronderdelenshop.

 

You might be interested in …